Cum Sa Faci Sex: Tot ce ar trebui să știe începătorii înainte de a face sex

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre sex:

  • Sexul poate însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți
  • A face sex nu înseamnă doar a face copii, ci ar trebui să fie și distractiv pentru toți cei implicați
  • Consimțământul înseamnă să te asiguri că toată lumea vrea să participe, se simte în siguranță și se bucură de activitate în tot acest timp
  • Înțelegerea anatomiei dumneavoastră și a partenerului vă va ajuta pe amândoi să simțiți plăcere în timpul sexului
  • ITS sunt frecvente și nu trebuie să vă fie rușine de ele. Toate ITS sunt tratabile. Multe dintre ele sunt vindecabile.

Nu am fi pe această planetă dacă nu ar fi fost sexul. Deși sexul face parte din ciclul de viață uman, mulți oameni consideră încă că este un subiect tabu de discutat. Acest lucru poate provoca multă confuzie și întrebări.

Este nevoie de timp pentru a-ți da seama ce funcționează pentru tine și care sunt preferințele tale. Este în regulă! Fiecare dintre noi se află pe propria cronologie și calea spre plăcerea sexuală arată diferit pentru fiecare.

Ești curios în legătură cu sexul, dar nu știi de unde să începi? Iată care sunt elementele de bază pe care trebuie să le știi.

Ce este sexul?

Sexul este o activitate la care participă una, două sau mai multe persoane și care îi face să se simtă excitați (excitați sexual). Poate implica atingere, cuvinte sau ambele. Poate implica atingerea organelor genitale, dar nu trebuie să fie întotdeauna așa. Adesea, atunci când oamenii vorbesc despre sex, se referă la actul sexual sau la sexul cu penetrare. Activitatea sexuală ar trebui să fie plăcută pentru toți cei implicați și fiecare persoană ar trebui să își dea consimțământul pe tot parcursul evenimentului.

Acest lucru înseamnă că toată lumea ar trebui să fie de acord cu ce se simte confortabil de la începutul activității. Dacă cineva se răzgândește sau decide că vrea să se oprească, este foarte important ca acea persoană să poată spune acest lucru și să fie respectată. Astfel se asigură că este o experiență plăcută pentru toți cei implicați.

Care sunt diferitele tipuri de sex?

  • Sexul vaginal
    • Sexul vaginal este atunci când penisul se freacă sau intră în vagin sau dacă două vagine se freacă între ele.
  • Sexul între gură și organele genitale
    • Numit și „sex oral”. Gura este folosită pentru a stimula sau a oferi plăcere organelor genitale. Acest lucru se poate face prin lingere, sărut sau supt.
  • Sex anal
    • Penisul sau jucăria sexuală este introdus în anus (gaura fundului). Lubrifierea este foarte importantă, deoarece anusul nu își creează propria lubrifiere.
  • Atingeri erogene
    • Mâinile sau alte părți ale corpului sunt folosite pentru a provoca un sentiment sau o senzație sexuală. Aceasta poate fi stimularea sfârcurilor, îmbrățișarea, sărutul sau frecarea și mângâierea organelor genitale sau a altor părți ale corpului.
  • Masturbare cu degetele sau cu mana
    • Masturbare cu degetele este folosirea degetelor pentru a stimula clitorisul și/sau introducerea degetelor în vagin sau introducerea degetelor în anus, pentru a provoca senzații sexuale. O labă este folosirea unei mâini pentru a stimula penisul.
  • Masturbarea
    • Atingerea propriilor părți ale corpului pentru a provoca plăcere sexuală. Acest lucru poate fi făcut singur sau în același timp cu altcineva. În timpul masturbării se pot folosi jucării sexuale, inclusiv vibratoare, dildo-uri, jucării anale și multe altele.
  • Sexul prin telefon/video
    • Vorbirea, flirtul și împărtășirea de imagini cu cineva online sau prin telefon pentru a provoca excitare sau excitare sexuală.

Dorința sexuală: ce este și de unde provine?

Dorința sexuală, numită uneori libido, este dorința de a face sex. Hormonii, nivelul de stres și sănătatea fizică și mentală au un impact asupra libidoului nostru sexual. Partenerii noștri romantici, familia, prietenii, comunitatea și credința/religia pot influența sentimentele noastre față de sex și plăcere, iar acestea pot varia pe parcursul vieții. Unele medicamente care ar putea afecta dorința sexuală prin scăderea libidoului sau întârzierea orgasmului sunt:

  • Anticolinergicele utilizate pentru a trata multe afecțiuni legate de plămâni, vezică, intestin, amețeli și greață/vomitoză
  • Terapia hormonală
  • Medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale
  • Medicamente pentru sănătate mintală, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI)

Cercetările nu arată o legătură directă între contracepția hormonală și apetitul sexual. Cu toate acestea, sănătatea sexuală este complexă. Dacă simțiți că un medicament pe care îl luați vă afectează apetitul sexual, discutați cu un furnizor de servicii medicale.

Plăcerea sexuală și orgasmul

Plăcerea sexuală nu este definită într-un anumit mod. Multe lucruri pot aduce plăcere și satisfacție. Orgasmul este o excitare sexuală intensă. Acestaeste o modalitate de a obține plăcerea sexuală. Persoanele cu penis experimentează orgasmul atunci când penisul devine tare și mărit. Acest lucru se întâmplă atunci când există o dorință de a face sex și o eliberare de hormoni în organism. Ejacularea are loc de obicei în timpul orgasmului. Persoanele cu vulvă experimentează orgasmul atunci când clitorisul (și, uneori, labiile interioare și exterioare) este stimulat și devine umflat.

La fel ca și penisul, clitorisul are o concentrație mare de terminații nervoase. Prin atingerea și masarea acestor zone erogene, semnalele din organism inundă nervii. Acest lucru poate trimite senzații plăcute în tot corpul. Înțelegerea anatomiei dumneavoastră și a partenerului dumneavoastră este importantă pentru ca amândoi să aveți parte de cea mai mare plăcere în timpul sexului.

Comunicarea este, de asemenea, esențială. Ceea ce vi se pare bine pentru dumneavoastră s-ar putea să nu se simtă bine pentru altcineva. Discutați cu partenerul dumneavoastră despre ceea ce vă place și ceea ce nu vă place. Poate fi distractiv să experimentați pentru a găsi cele mai plăcute atingeri. Creșterea comunicării poate crește, de asemenea, intimitatea. Masturbarea este un alt mod care vă poate ajuta să înțelegeți cele mai bune tehnici pentru a experimenta plăcerea sexuală.

Cum să faceți sex mai sigur

Sexul mai sigur este o modalitate de a vă reduce riscul de boli cu transmitere sexuală și de sarcină. Sexul cu penisul în vagin este principalul tip de sex care poate duce la sarcină. Sarcina ar putea apărea, de asemenea, dacă sperma ajunge în vagin în timpul altor forme de sex. ITS pot fi împărtășite în timpul tuturor formelor de sex în care corpurile și fluidele corporale intră în contact.

Cele mai importante modalități de a vă proteja împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS):

1. Folosiți metode de barieră în mod corect de fiecare dată când faceți sex. Metodele de barieră trebuie folosite pe părțile corpului și pe jucării pentru orice sex vaginal, anal sau oral.

Metodele de barieră includ:

  • Prezervativele externe (uneori numite prezervative „masculine”)
  • Prezervative interne (uneori numite prezervative „feminine”)
  • Mănuși din latex sau nitril
  • Diguri dentare

2. Folosiți multă lubrifiere sigură pentru prezervative

3. Schimbați prezervativele înainte de a trece de la sexul oral, vaginal sau anal

4. Folosiți un prezervativ nou sau curățați/sterilizați jucăriile sexuale atunci când le folosiți în comun

5. Testați-vă frecvent pentru toate ITS și încurajați-vă partenerul să facă același lucru

Metodele de barieră reduc semnificativ riscul de a contracta o ITS. Acestea funcționează prin împiedicarea contactului dintre organele genitale și fluidele corporale ale fiecărui partener cu corpul celuilalt partener. Atunci când sunt folosite corect de fiecare dată, prezervativele pot, de asemenea, să prevină sarcina în aproximativ 98% din cazuri în cazul unei utilizări perfecte și în 87% din cazuri în cazul unei utilizări obișnuite. Ar trebui să folosiți întotdeauna o metodă de barieră, cu excepția cazului în care toți partenerii au fost recent testați negativ pentru o ITS și sunteți amândoi absolut siguri că niciunul dintre voi nu a mai făcut sex cu altcineva de la efectuarea testului. Dacă nu doriți să rămâneți însărcinată, ar trebui să folosiți un prezervativ de fiecare dată când faceți sex.

Ce se întâmplă dacă partenerul meu nu vrea să folosească prezervativul?

Protejarea sănătății dumneavoastră și sentimentul de confort în toate activitățile sexuale este foarte important. Aveți o comunicare deschisă cu partenerul dumneavoastră. Dacă acesta vă presează să faceți sex nesigur, gândiți-vă dacă este o persoană cu care doriți să fiți împreună.

ITS și boli cu transmitere sexuală: prevenire, simptome și tratamente

În fiecare zi, peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt contractate în întreaga lume. Dar, deși ITS sunt extrem de frecvente, cât de multe știți despre ele? Știați că există măsuri preventive pe care le puteți lua pentru a nu contracta ITS? Știați că multe dintre ITS nu au simptome sau au doar simptome ușoare?

Cunoașterea câtorva informații de bază ar putea schimba modul în care vă luați măsuri de precauție în ceea ce privește sexul în propria viață.

Chlamydia

  • Chlamydia este adesea asimptomatică, ceea ce înseamnă că multe persoane nu știu că o au
  • Simptomele Chlamydia pot include scurgeri galbene asemănătoare puroiului; urinare frecventă sau dureroasă; pete între menstruații sau după sex; și/sau dureri, sângerări sau scurgeri rectale
  • Netratată, poate duce la boli inflamatorii pelvine, dureri pelvine cronice, sarcină ectopică și/sau infertilitate la femei și la persoanele cu tractul reproducător feminin.

Herpesul genital

  • Herpesul genital este a doua cea mai frecventă ITS în SUA
  • Unele persoane cu herpes fac bășici și ulcere recurente în zonele genitale
  • Multe persoane cu herpes nu prezintă niciun simptom și sunt capabile să continue să răspândească boala
  • Nu există un tratament pentru herpes, dar focarele și simptomele pot fi gestionate

Gonoree

  • Gonoreea este adesea asimptomatică, ceea ce înseamnă că multe persoane nu știu că o au
  • Netratată, aceasta poate duce la boli inflamatorii pelvine, dureri pelvine cronice, sarcină ectopică și/sau infertilitate la femei și la persoanele cu tractul reproducător feminin
  • Infecțiile cu gonoree trebuie tratate cu două medicamente antibiotice

Trichomoniasis

  • Trichomoniaza este adesea asimptomatică, ceea ce înseamnă că multe persoane nu știu că o au
  • Unele persoane pot prezenta simptome, inclusiv secreții vaginale crescute, urât mirositoare și colorate, dureri și mâncărimi vulvare și/sau dureri la urinare sau la actul sexual

HIV

  • HIV se transmite prin schimbul de anumite tipuri de fluide corporale, inclusiv sânge, spermă, lapte matern și fluide vaginale
  • Saliva, lacrimile, strănutul și contactul fizic nu pot transmite HIV
  • Practicarea de sex anal neprotejat, sexul cu penisul în vagin și chiar sexul oral (deși rar) pot transmite HIV
  • Nu există un tratament pentru HIV, dar sunt disponibile medicamente care pot menține încărcătura virală la un nivel scăzut și care reduc foarte mult atât riscul de transmitere, cât și pe cel de contractare a HIV

Ce tipuri de sex pot transmite ITS?

ITS pot fi transferate prin spermă, fluide vaginale, contactul piele pe piele, sânge, salivă și chiar fecale. Este greu de stabilit care act sexual este responsabil pentru transmiterea bolii, deoarece oamenii se angajează adesea în mai multe tipuri de activitate sexuală (de exemplu, practicarea atât a sexului oral, cât și a sexului cu penisul în vagin în timpul aceleiași sesiuni).

ITS pe care le puteți contracta în urma sărutului

  • Herpesul oral (HSV-1)

ITS pe care le puteți contracta în urma sexului oral

  • Chlamydia
  • Gonoree
  • HPV
  • Herpes (HSV-1 și HSV-2)
  • Sifilis
  • HIV
  • Trichomoniasis

ITS pe care le puteți contracta prin fingering și fisting (anal și vaginal)

Orice lucru care poate provoca tăieturi sau rupturi la nivelul anusului sau al organelor genitale (cum ar fi unghiile, inelele sau ruperea pielii) poate crește posibila transmitere a oricărei ITS transmise prin sânge (cum ar fi HIV sau hepatita B sau C). Dacă degetele dvs. intră în contact cu organele genitale ale altor persoane și apoi cu ale dvs., ITS pot fi transmise prin intermediul secrețiilor genitale. Pentru a fi în siguranță, spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce atingeți organele genitale ale altcuiva, sau chiar purtați mănuși pentru a fi mai siguri.

ITS pe care le puteți contracta prin sex vaginal (penis în vagin sau vulvă în vulvă)

  • HIV
  • Gonoree
  • Chlamydia
  • Herpes (HSV-1 și HSV-2)
  • HPV
  • Sifilis
  • Chancroid
  • Hepatita B și C
  • Trichomoniasis
  • Veruci genitale

ITS pe care le puteți contracta prin sex anal

  • HIV
  • Hepatita B și C
  • HPV
  • Sifilis
  • Gonoree
  • Chlamydia
  • Herpes (HSV-1 și HSV-2)
  • Negii genitale
  • Boli transmise prin microorganisme din fecale (Giardia, Shigella, Salmonella, Campylobacter și E. coli) (21)

A avea o ITS nu este ceva de care să vă fie rușine.

A discuta mai deschis despre ITS cu prietenii și a le spune partenerilor nu este doar necesar pentru sănătatea dumneavoastră sexuală, ci și important pentru a combate stigmatizările și a sparge tabuurile sociale și culturale.

Când și cum să faci sex este o decizie personală. Fiind informat, în siguranță și confortabil, experiențele tale sexuale pot fi distractive și plăcute.