Ce Inseamna Sex Anal si cat de sigur este?

Ce este sexul anal?

Sexul anal este termenul folosit pentru orice activitate sexuală care implică anusul. Nu include întotdeauna actul sexual anal.

Anusul este plin de terminații nervoase, ceea ce îl face foarte sensibil, iar mulți oameni găsesc sexul anal plăcut. Se estimează că 90% dintre bărbații care fac sex cu bărbați și până la 5% până la 10% dintre femeile active sexual au relații sexuale anale.

Mituri și concepții greșite despre sexul anal

Mit: Doar bărbații homosexuali fac sex anal.

Multe cupluri de bărbați homosexuali fac sex anal, dar nu toate fac acest lucru. De asemenea, persoanele de orice orientare sexuală sau gen se pot bucura de el, inclusiv cuplurile heterosexuale.

Persoanele care nu au penis pot folosi o jucărie sexuală pentru a-și penetra anal partenerii. „Pegging” este un termen pentru atunci când o femeie face acest lucru unui bărbat.

Mit: Nu există nicio șansă de a rămâne însărcinată în urma sexului anal.

Deși șansele de a rămâne însărcinată în urma sexului anal sunt cu siguranță mai mici decât în cazul sexului vaginal, există totuși o mică posibilitate. Ori de câte ori penisul este aproape de vagin, există întotdeauna șansa ca sperma să pătrundă în vagin și să ducă la sarcină.

Mit: Este mai greu să faci infecții cu transmitere sexuală în urma sexului anal.

Este la fel de ușor, dacă nu chiar mai ușor, să contractezi infecții cu transmitere sexuală (ITS) din sexul anal. Țesutul anusului este delicat și se poate rupe ușor. Acest lucru poate lăsa mai multe deschideri pentru ca o infecție să pătrundă în organism. Persoana care primește penetrare anală, numită uneori partea de jos, este mai expusă riscului de ITS decât persoana care face penetrarea, numită uneori partea de sus.

Sexul anal ar trebui să doară?

Ai putea avea dureri dacă partenerul tău merge prea repede sau este prea dur în timpul sexului anal sau dacă anusul tău nu este suficient de relaxat. După sexul anal, anumite afecțiuni pot provoca durere, cum ar fi o venă umflată în zona anală (hemoroizi), o ruptură în mucoasa anusului (fisură anală) sau o gaură în colon (perforație colonică).

Trebuie să porți prezervativ?

Folosiți un prezervativ în timpul sexului anal pentru a vă proteja împotriva răspândirii infecțiilor și bolilor.

Sexul anal provoacă cancer?

Practicarea sexului anal ar putea crește șansele de a contracta virusul papiloma uman (HPV), care poate duce la apariția cancerului anal.

Sexul anal provoacă HIV?

Căptușeala anusului este mai subțire decât cea a vaginului și îi lipsește lubrifierea naturală. acest lucru îl face mult mai vulnerabil la rupere. Rupturile pot permite virușilor și bacteriilor să pătrundă în sânge. Acestea pot include infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV. Studiile au sugerat că expunerea anală receptivă la HIV prezintă un risc mult mai mare pentru partenerul receptiv decât expunerea vaginală – de 17-18 ori mai mare.

Este sexul anal plăcut?

Trebuie să relaxezi mușchiul sfincterului anusului – mușchiul pe care îl strângi atunci când trebuie să aștepți pentru a merge la toaleta – pentru a face sex anal. Așadar, este important să încerci să rămâi relaxat în timp ce explorezi sexul anal singur sau cu un partener.

Un studiu a analizat modalitățile specifice prin care oamenii au obținut plăcere de la atingerea anală. Au fost trei opțiuni:

  • Stimularea anală. Aceasta implică atingerea pe suprafața anusului.
  • Anal shallowing. Penetrarea doar în interiorul deschiderii anusului (în comparație cu penetrarea mai profundă privită de obicei ca „sex anal”).
  • Împerecherea anală. Aceasta este atingerea anală care are loc în același timp cu alte tipuri de atingere sexuală, cum ar fi penetrarea vaginală sau atingerea clitorisului.

Spre deosebire de vagin, anusul nu se autolubrifiază. Așa că trebuie să folosiți multă lubrifiere, indiferent dacă folosiți degetele, o jucărie sexuală sau un penis. Aceasta vă va ajuta să evitați ruperea sau alte leziuni în zonă.

Persoanele cu penis au, de obicei, o prostată. Această glandă are multe terminații nervoase, ceea ce face ca zona să fie sensibilă. Deoarece prostata se află de cealaltă parte a rectului, este posibil să o stimulați introducând un deget sau o jucărie sexuală în anus. Unele persoane cu prostata găsesc jocul anal o activitate plăcută din acest motiv.

Sexul anal poate fi ușor dureros, sau pur și simplu poate părea ciudat prima dată când îl încercați. Nu uitați că vă puteți opri oricând doriți și puteți încerca din nou altă dată. De asemenea, puteți decide că sexul anal nu este pentru dumneavoastră.

Poți avea un orgasm cu sex anal?

Anusul este o zonă sensibilă, cu o mulțime de nervi, ceea ce o face plăcută în timpul sexului. Acesta lucrează împreună cu organele genitale pentru a simți excitarea și a ajunge la orgasm în timpul activității sexuale.

Un studiu privind frecvența cu care oamenii au orgasm a constatat că activitatea sexuală a femeilor care au orgasm des (în comparație cu femeile care au orgasme mai rar) a fost mai probabil să includă stimularea anală.

Riscurile sexului anal

La fel ca în cazul multor forme de sex, sexul anal are riscuri, dar prin planificare și comunicare cu partenerul tău, poți reduce multe dintre aceste riscuri și te poți bucura de intimitate.

Riscurile de care trebuie să fiți conștienți includ:

  • Țesutul din interiorul anusului nu este la fel de bine protejat ca și pielea din afara anusului. Țesutul nostru extern are straturi de celule moarte care servesc drept barieră de protecție împotriva infecțiilor. Țesutul din interiorul anusului nu are această protecție naturală, ceea ce îl face vulnerabil la rupere și la răspândirea infecției.
  • Anusul a fost conceput pentru a reține materie fecala. Un mușchi asemănător unui inel numit sfincter anal înconjoară anusul și se strânge după ce avem o mișcare intestinală. Atunci când mușchiul este strâns, penetrarea anală poate fi dureroasă și dificilă. Sexul anal repetat poate slăbi sfincterul anal, făcând dificilă reținerea scaunului până când puteți ajunge la toaletă. Exercițiile Kegel pentru întărirea sfincterului pot ajuta la prevenirea sau corectarea acestei probleme.
  • Anusul este plin de bacterii. Bacteriile aflate în mod normal în anus pot infecta partenerul care oferă. A face sex vaginal după sexul anal poate duce, de asemenea, la infecții vaginale și ale tractului urinar.

Există și alte lucruri de care trebuie să fiți conștienți:

  • Dacă aveți uter și sperma se apropie de deschiderea vaginului în timpul sexului anal, ați putea rămâne însărcinată.
  • Contactul oral cu anusul poate expune ambii parteneri la riscul de hepatită, herpes, HPV și alte infecții.

Sfaturi pentru a practica sexul anal în siguranță

Modalitățile de a rămâne în siguranță în timpul sexului anal includ:

  • Curățați-vă bine înainte de a face sex. O clismă, sau un duș anal, vă poate spăla. Asigurați-vă că vă întrebați medicul înainte de a vă face o clismă pentru a fi siguri că o faceți în siguranță.
  • Dacă vă folosiți mâinile, asigurați-vă că aveți unghiile scurte și curate înainte de a face sex anal.
  • După ce ați făcut sex anal, schimbați prezervativele înainte de a face sex oral sau vaginal. Acest lucru va reduce șansele de infecții precum infecțiile tractului urinar (ITU) și vaginoza bacteriană (BV). De asemenea, puteți folosi un baraj dentar, o foaie de latex sau poliuretan pe care o puneți între gură și anusul partenerului dumneavoastră.
  • Folosiți mult lubrifiant pentru a reduce riscul de rupere a țesuturilor. În cazul prezervativelor din latex, folosiți întotdeauna un lubrifiant pe bază de apă.
  • Relaxarea în prealabil poate ajuta la reducerea riscului de rupturi. O baie caldă poate fi de ajutor.
  • Opriți-vă dacă este dureros.
  • Dacă sângerați după aceea sau dacă observați răni sau umflături în jurul anusului sau secreții care ies din acesta, consultați medicul cât mai curând posibil.
  • Dacă aveți un risc ridicat de infectare cu HIV, medicul vă poate prescrie un medicament zilnic numit profilaxie pre-expunere (PrEP) pentru a vă reduce șansele de a vă infecta. Trebuie să folosiți în continuare prezervative pentru a vă proteja de alte boli cu transmitere sexuală.
  • Dacă, din orice motiv, faceți sex anal neprotejat, puteți lua profilaxia post-expunere (PEP) în termen de 72 de ore de la activitate pentru a vă proteja de HIV.
  • Faceți un vaccin împotriva HPV.
  • Fiți deschis și sincer cu partenerul dumneavoastră. Comunicarea este esențială pentru o experiență sigură și plăcută.
  • După aceea, curățați-vă blând cu apă și săpun pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor. Puteți aplica, de asemenea, o cremă pe bază de apă pentru a ajuta cu durerile.

Complicații ale sexului anal

Vă puteți confrunta cu:

  • Dureri și iritații. O cremă pe bază de apă poate ajuta cu unele dureri. Asigurați-vă că evitați săpunurile dure atunci când vă curățați anusul.
  • Sângerări ușoare. Acesta poate fi un semn de rupturi (fisuri) sau hemoroizi. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți sângerări.
  • Probleme cu mișcările intestinale. Dacă durerile vă fac mai greu să faceți scaun, puteți lua laxative pentru a ușura acest lucru.

Obținerea de ajutor

Unele probleme au nevoie de tratamentul unui medic. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți:

  • Durere
  • Fisuri
  • Pierderea controlului asupra mișcărilor intestinale (incontinență fecală)
  • Sângerări continue sau abundente
  • Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi secreții, umflături, răni sau febră

Medicul dumneavoastră vă poate sugera:

  • Un examen rectal. Medicul dumneavoastră va folosi o mână înmănușată pentru a vă pipăi în interiorul anusului și rectului.
  • Teste de depistare a bolilor cu transmitere sexuală sau a BTS. Medicul dumneavoastră poate lua probe de sânge, urină sau alte probe de lichid și le poate trimite la un laborator pentru a verifica dacă există infecții sau boli cu transmitere sexuală.

Tratamentul pentru problemele cauzate de sexul anal va depinde de simptomele și diagnosticul dumneavoastră. Pentru durere, fisuri și hemoroizi, medicul dumneavoastră vă poate sugera:

  • Băi cu apă caldă
  • Creme amorțitoare
  • Alimente bogate în fibre

Pentru a trata o boală cu transmitere sexuală, este posibil să aveți nevoie de antibiotice sau medicamente antivirale, în funcție de infecția dumneavoastră.

De reținut

Sexul anal este o activitate sexuală care implică anusul și poate include diferite forme de stimulare în afară de penetrare. Deși poate fi plăcut, există câteva posibile probleme de sănătate legate de sexul anal. Măsurile de siguranță, cum ar fi utilizarea prezervativului, lubrifierea și igiena, vă ajută să reduceți șansele de infecție și rănire.