Ce inseamna si ce se intampla dupa Dezvirginare

Unii oameni folosesc expresia „dezvirginare” pentru a se referi la prima dată când o persoană are relații sexuale. Primul contact sexual al cuiva poate fi o senzație nefamiliară. Acestea fiind spuse, sexul – inclusiv primul raport sexual – nu ar trebui să fie dureros.

Definirea virginității nu este simplă, deoarece sexul și virginitatea pot însemna diverse lucruri pentru diferite persoane.

Indiferent de definiția pe care o folosește o persoană, mulți oameni se simt anxioși în legătură cu faptul că fac sex pentru prima dată. Aceasta este o preocupare obișnuită, iar zvonurile și miturile care circulă printre prieteni și pe internet pot crea temeri inutile.

Înțelegerea a ceea ce se poate întâmpla înainte, în timpul și după sex poate ajuta la atenuarea oricăror îngrijorări și poate face ca o persoană să se simtă pregătită.

Acest articol analizează ce s-ar putea întâmpla – atât fizic, cât și emoțional – atunci când o persoană se dezvirgineaza. De asemenea, abordăm câteva mituri comune despre virginitate și sex și discutăm despre modul în care oamenii se pot pregăti pentru prima dată când fac sex.

Ce este virginitatea și ce este sexul?

Din punct de vedere istoric, oamenii au folosit termenul „virgin” pentru a descrie o persoană care nu a avut relații sexuale cu penetrare, cu penis în vagin (PIV) cu o altă persoană. Cu toate acestea, conversațiile mai recente despre sex și sexualitate au dus la o înțelegere mai largă a virginității.

PIV este doar una dintre multele forme de sex. O definiție mai cuprinzătoare a virginității și a sexului include diverse tipuri de sex oral, sex anal, sex cu ajutorul degetelor și sex cu ajutorul jucăriilor sau obiectelor.

Unii oameni simt că și-au pierdut virginitatea de mai multe ori, având diferite tipuri de sex. Este important ca indivizii să se simtă împuterniciți să își definească propriile experiențe de virginitate și, dacă aleg, să respingă cu totul noțiunea de virginitate.

Ce se întâmplă cu corpul în timpul sexului?

În timp ce fac sex, oamenii experimentează de obicei schimbări fizice, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, a tensiunii musculare și a tensiunii arteriale.

Înainte și în timpul sexului, corpul eliberează hormoni. Aceștia măresc cantitatea de lichid din vagin sau cresc fluxul sanguin către penis, provocând o erecție. O persoană poate simți, de asemenea, că i se accelerează ritmul cardiac, iar corpul său devine mai sensibil în timpul sexului.

Sexul se simte bine din cauza atât a factorilor mentali, cât și a celor fizici. Creierul eliberează hormoni care susțin plăcerea sexuală și există mii de terminații nervoase în organele genitale care se pot simți bine atunci când sunt stimulate.

Te doare dezvirginarea?

Primul contact sexual se poate simți ciudat, deoarece este o senzație nefamiliară. Acestea fiind spuse, sexul – inclusiv prima dată – nu ar trebui să fie dureros.

Pentru a evita disconfortul, oamenii ar trebui să comunice deschis cu partenerul (partenerii) înainte și în timpul sexului. Dacă este prima dată pentru o persoană, poate fi dificil să știe ce funcționează și ce nu funcționează pentru ea, așa că este important să ia lucrurile încet și să discute liber cu un partener. Dacă sexul este dureros, opriți-vă și luați o pauză sau încercați ceva diferit.

Pentru a maximiza plăcerea și a minimiza șansele de disconfort, oamenii ar trebui să petreacă mult timp în preludiu. Acest lucru poate însemna sărutări, mângâieri, tachinări sau explorări. Preludiul va spori excitarea și va pregăti o persoană și partenerul pentru o experiență mai plăcută.

Cu toate acestea, chiar dacă preludiul și o stare de excitare pot ajuta vaginul și penisul să se autolubrifieze, este posibil ca multe persoane să aibă totuși nevoie de lubrifiere suplimentară. Acest lucru poate preveni frecarea și poate face ca sexul cu penetrare să fie mai confortabil.

Adăugarea de lubrifiant este o necesitate în timpul sexului anal, deoarece rectul nu își produce propria lubrifiere. De asemenea, poate fi util pentru sexul PIV.

Ce este himenul și cum îl afectează sexul?

Unul dintre cele mai mari mituri despre sexul vaginal pentru prima dată este că himenul femeii – o membrană subțire și elastică care căptușește deschiderea vaginului – se va rupe, provocând sângerări și dureri. Oamenii numesc uneori acest lucru „popping the cherry”.

În timpul sexului, himenul se poate rupe și poate provoca sângerări minore. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă himenul este mai puțin elastic sau dacă are o deschidere mai mică. Se poate rupe, de asemenea, dacă un penis sau un alt obiect este împins puternic împotriva himenului. Sângerarea este, de obicei, minimă.

Cu toate acestea, este posibil ca himenul să nu se rupă în timpul sexului. Acesta este flexibil și, de obicei, nu acoperă întreaga deschidere vaginală. Dacă ar face-o, sângele menstrual și alte tipuri de secreții vaginale nu ar avea cum să iasă din corp.

În multe cazuri, himenul unei persoane s-a rupt înainte ca aceasta să facă sex. Unele activități obositoare, cum ar fi sportul, pot provoca rupturi minore ale himenului. Unele persoane se nasc fără himen și nu au nimic de rupt.

Unii oameni cred că un himen rupt este un semn ireversibil de pierdere a virginității. Cu toate acestea, este imposibil de spus dacă o persoană a făcut sex doar examinându-i himenul și acesta nu ar trebui să fie un indicator al virginității.

Autorii unei lucrări din 2019 au declarat că profesioniștii din domeniul sănătății nu ar trebui să se bazeze niciodată pe examinarea fizică a himenului pentru a evalua dacă o persoană a devenit activă din punct de vedere sexual.

Dezvirginarea îți poate afecta penisul?

Unele persoane cu penis sunt îngrijorate de faptul că frenulum – banda scurtă de țesut care leagă preputul și capul unui penis necircumcis – se poate rupe în timpul primului sex cu penetrare. Acest lucru este cunoscut uneori sub numele de „ruperea atei”.

Acest frenulum este foarte fragil și se poate rupe în timpul sexului sau al altor activități intense. Cu toate acestea, faptul că faceți sex cu penetrare nu înseamnă că frenulum-ul se va rupe.

Un frenulum rupt poate fi dureros și poate provoca o mică sângerare, dar această leziune se va vindeca de la sine, la fel ca orice altă tăietură sau ruptură minoră. Dacă se întâmplă acest lucru, o persoană trebuie să spele cu grijă zona și să o usuce ușor cu un prosop curat. De asemenea, ar trebui să evite activitățile care ar putea cauza deschiderea din nou a rănii până când aceasta se vindecă.

Când ar trebui să te dezvirginezi?

Oamenii pot crede că există o „vârstă potrivită” pentru a face sex sau pot simți presiune din partea colegilor. Cu toate acestea, mulți oameni nu se grăbesc să decidă când – sau chiar dacă – vor să devină activi din punct de vedere sexual.

Deși mulți adolescenți pot avea impresia că toți prietenii lor fac sex, acest lucru nu este adevărat. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), date colectate în 2017, aproximativ 47,8% dintre elevii de liceu din Statele Unite nu au avut niciodată niciun fel de contact sexual.

Nu există un moment potrivit sau nepotrivit pentru a deveni activi din punct de vedere sexual. Momentul potrivit este atunci când se simte bine pentru fiecare individ în parte – adică atunci când simte o dorință entuziastă de a explora acea parte din sine.

Poți să te îmbolnăvești de o infecție cu transmitere sexuală (ITS) prima dată când faci sex?

De fiecare dată când o persoană are contact sexual, riscă să contracteze o ITS. Oamenii pot reduce semnificativ acest risc prin utilizarea contracepției de barieră – cum ar fi prezervativele – dar există întotdeauna o șansă de transmitere a ITS.

Unele ITS nu produc niciun simptom, astfel încât o persoană poate să nu știe că are una. Înainte de a avea relații sexuale cu un nou partener – inclusiv sex oral sau anal – o persoană ar trebui să facă un screening de sănătate sexuală. De asemenea, persoanele ar trebui să discute despre istoricul sexual și despre ITS cu un potențial partener (sau parteneri) înainte de a face sex.

Este important de reținut că, deși oamenii ar trebui să urmărească să evite ITS, acestea sunt relativ frecvente și majoritatea pot fi tratate.

Potrivit Asociației Americane pentru Sănătate Sexuală, există aproximativ 20 de milioane de cazuri noi de ITS în fiecare an, iar aproximativ jumătate dintre acestea se înregistrează la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Cele mai frecvente ITS includ:

  • papilomavirusul uman, mai bine cunoscut sub numele de HPV
  • chlamydia
  • gonoree
  • herpesul genital sau oral

Poți rămâne însărcinată la prima partidă de sex?

Dacă o persoană face sex PIV, poate rămâne însărcinată.

Există zvonuri conform cărora femeile nu pot rămâne însărcinate atunci când își pierd virginitatea, dar acest lucru nu este adevărat. Unele opțiuni pentru evitarea sarcinii includ utilizarea prezervativelor, administrarea de pilule contraceptive, administrarea unei injecții contraceptive regulate și introducerea unui dispozitiv intrauterin de către un medic. Unele forme de contracepție sunt mai eficiente decât altele.

Ce este consimțământul și de ce este important?

Consimțământul înseamnă că fiecare persoană implicată în activitatea sexuală a fost de acord să participe. Dacă unul dintre parteneri nu este sigur dacă ar dori să facă sex sau dacă se răzgândește în timpul actului sexual, ar trebui să se simtă capabil să își exprime acest lucru și să se oprească fără repercusiuni. De asemenea, este important de reținut că orice persoană aflată sub influența unei substanțe, cum ar fi alcoolul, poate să nu fie în măsură să își dea consimțământul.

Pentru o primă experiență plăcută, partenerii ar trebui să se simtă în siguranță emoțională și fizică. Dacă o persoană nu se simte confortabil în timpul sexului, se poate opri oricând.

Cum mă voi simți după aceea?

Oamenii simt uneori că pierderea virginității va fi o experiență care le va schimba viața. Experiența fiecărei persoane este diferită – unii se pot simți fericiți, emoționați, ușurați sau anxioși, sau pot să nu aibă niciun răspuns emoțional anume.

Nu există o reacție corectă sau greșită la a face sex pentru prima dată. Ceea ce simte cineva ar putea depinde de așteptările sau de personalitatea sa, de exemplu.

Unii oameni simt că a face sex le schimbă relația. Schimbarea poate lua mai multe forme, ceea ce este normal.

În plus, unele persoane se simt copleșite în timpul sau după sex. Nu uitați că o experiență sexuală este doar atât – o singură experiență ca parte a unui context mai mare și nu trebuie să vă modeleze identitatea sau cursul vieții.

Experiențele sexuale viitoare vor fi toate diferite, în funcție de experiența ta în creștere cu privire la corpul tău și nevoile tale sexuale.

Întrebări frecvente

Următoarele sunt răspunsurile la câteva întrebări frecvente despre sex și virginitate.

Sângerezi atunci când îți pierzi virginitatea?

Unii oameni sângerează după ce au făcut sex cu penetrare, dar nu toți oamenii sângerează după prima lor experiență sexuală. Persoanele cu vagin pot sângera dacă își rup himenul în timpul sexului.

Există semne fizice ale pierderii virginității?

Nu există semne fizice care să arate că o persoană a făcut sex pentru prima dată. Deși unele persoane susțin că un himen rupt este un semn de „virginitate pierdută”, acest lucru nu este adevărat. Multe persoane își rup himenul înainte de a face sex cu penetrare, iar altele nu și-l rup niciodată.

Simt băieții durere atunci când își pierd virginitatea?

Deși unii bărbați simt durere atunci când fac sex pentru prima dată, nu toți o simt. Unii oameni cu penis simt durere dacă își deteriorează sau își rup frenulum-ul.

Rezumat

Dezvirginarea nu trebuie să fie un eveniment stresant. Înțelegerea la ce să te aștepți și a ceea ce s-ar putea întâmpla poate ajuta o persoană să se pregătească, atât fizic, cât și emoțional, pentru a face sex în orice mod care este potrivit pentru ea.

În cele din urmă, consimțământul este crucial atunci când se face sex pentru prima dată sau oricând. În plus, persoanele ar trebui să comunice ceea ce simt ca fiind plăcut și să utilizeze o protecție adecvată pentru a evita o sarcină nedorită și ITS.