De Ce Nu Am Orgasm? Nu te speria, nu esti singura (si ce poti face in aceasta privinta)

Meriți o viață sexuală sănătoasă și fericită. Cu toții o merităm. Sexul este o funcție umană de bază. Iar sexul bun poate face chiar mult bine corpului și minții tale.

Dar poate că ați constatat că nu mai puteți avea orgasm la fel de des ca înainte. Sau poate că ați alergat după orgasme fără să obțineți satisfacție de-a lungul vieții voastre sexuale.

Disfuncția sexuală afectează între 30% și 40% dintre femei și persoanele atribuite de sex feminin la naștere. Unele probleme sexuale sunt mai mult legate de libidoul tău (sau de interesul pentru sex). Aceasta se numește tulburare de dorință sexuală hipoactivă și este destul de comună. Ceea ce este, de asemenea, comun este să ai un interes pentru sex, dar să nu poți atinge orgasmul în mod constant. Se numește anorgasmie, în limbajul medicilor.

Anorgasmia se întâmplă femeilor cisgender, persoanelor nonbinare cu vagin, femeilor transsexuale și altora. Se poate întâmpla la începutul vieții tale sexuale, mult timp după menopauză și oricand între timp.

Să știi că nu ești singură este un început. Dar unde te duci de acolo?

Este posibil ca orgasmul să nu vină cu ușurință

Nu ne gândim adesea la ceea ce trebuie să se întâmple pentru a trece de la „OK, asta e frumos” la o eliberare sexuală satisfăcătoare, dar este de fapt un lucru destul de complicat.

Mintea ta trebuie să rămână clară și concentrată. Nervii tăi trebuie să rămână sensibili, iar sângele trebuie să curgă în toate locurile potrivite. Există aspecte mentale, emoționale și fizice ale sexului și, din păcate, o varietate de probleme pot interfera cu ajungerea la orgasm.

Doar 10% dintre femei ajung cu ușurință la orgasm, iar multe constată că nu au deloc orgasm în timpul sexului vaginal.

Văd multe persoane care se simt ușurate doar pentru a ști că sunt „normale” atunci când au probleme în a ajunge la punctul culminant cu sexul vaginal. Este important să înțelegeți că această experiență este foarte tipică.

Motive comune pentru care femeile nu pot avea orgasm

Pentru multe persoane care urmăresc un orgasm evaziv, s-ar putea ca unele afecțiuni medicale și factori de stil de viață să le stea în cale. Printre cele mai frecvente se numără:

  • Anumite medicamente, inclusiv antidepresivele și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI).
  • Deficiențe hormonale, în special după menopauză.
  • Afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul și hipertensiunea (tensiune arterială ridicată).
  • Tulburări de somn.
  • Factori legați de stilul de viață, cum ar fi lipsa de exerciții fizice și fumatul și consumul de alcool în exces.

Dacă credeți că medicamentele, schimbările hormonale sau o afecțiune medicală vă afectează viața sexuală, medicul vă poate ajuta. Unii oameni se pot simți stânjeniți să vorbească despre disfuncțiile sexuale, dar, în realitate, furnizorul dumneavoastră este aici pentru a vă ajuta, nu pentru a judeca.

Cunoașteți-vă zonele erogene

Dacă hormonii și afecțiunile medicale nu sunt cazul, un alt motiv pentru care sexul vaginal ar putea să nu-ți facă plăcere este strict fizic. Pentru unele persoane, este posibil ca zonele tale cele mai sensibile să nu primească … ahem … atenția pe care o merită în timpul actului sexual vaginal.

În timpul contactului sexual (fie prin masturbare, fie cu un partener), atingerea orgasmului constă în stimularea zonelor tale erogene. Acestea sunt locurile de pe corpul tău care îți fac să curgă sucul sexual.

Există mai multe locuri de pe corp care nici măcar nu sunt conectate la organele genitale și care îți pot face sângele sexual să circule. Printre acestea se numără fața, buzele, gâtul și sânii.

În plus, între picioarele tale este un focar de terminații nervoase care induc plăcere. Și, deși probabil că știi care este amplasarea de bază a terenului acolo jos, să cunoști specificul punctelor din anatomia ta care îți pot aduce cea mai mare plăcere nu este neapărat evident.

În timp ce deschiderea vaginală în sine poate fi o zonă erogenă, s-ar putea să nu fie cea mai sensibilă. Acesta este unul dintre motivele pentru care actul sexual vaginal singur poate să nu vă ofere un sentiment deplin de satisfacție.

Mai degrabă, s-ar putea să constați că poți experimenta o plăcere sexuală mai mare prin stimularea acestor alte zone erogene, fie în timpul actului sexual vaginal, fie pe cont propriu:

  • Clitorisul dumneavoastră: „Centrul de plăcere” al anatomiei dumneavoastră. Singurul său scop este plăcerea ta sexuală. Majoritatea oamenilor se gândesc la clitoris ca la acea parte în formă de fasole unde se întâlnesc labiile („buzele vaginale”), dar de fapt se extinde și în interiorul cavității pelvine. Folosind o oglindă, puteți vedea că clitorisul formează o formă de „V” răsturnat, cu „fasolea” în partea de sus și „picioarele” care se extind în jos. Întregul clitoris este foarte sensibil. Este posibil să constați că clitorisul tău poate fi stimulat prin intermediul actului sexual vaginal. De asemenea, este posibil să constați că contactul cu limba prin sex oral sau cu degetele sau jucăriile poate aduce plăcere sexuală și, uneori, orgasme.
  • Punctul G: Prescurtare de la punctul Grafenberg, punctul G este o regiune aflată chiar în interiorul vaginului dumneavoastră care poate provoca plăcere sexuală intensă sau orgasme. Îl puteți simți introducând un deget în vagin și făcând o mișcare de „vino aici” în direcția peretelui vaginal din față. La fel ca și clitorisul, poate fi stimulat în timpul actului sexual vaginal, dar s-ar putea să considerați că jucăriile sau degetele sunt mai eficiente.

Tratamentul este disponibil

OK, deci ați exclus cauzele medicale și ați testat diverse zone erogene și … tot nu sunt focuri de artificii? Nu este vina ta. Nu este vina partenerului dumneavoastră. Și există și alte opțiuni.

Medicamente

Există medicamente care au arătat unele beneficii pentru femeile și persoanele care trăiesc cu anorgasmie.

Medicamentul antidepresiv și de renunțare la fumat bupropion (cunoscut și sub numele de marcă Wellbutrin) poate ajuta unele persoane. Unii furnizori pot prescrie, de asemenea, medicamentul pentru disfuncție erectilă Viagra, în special pentru a combate disfuncția sexuală la persoanele care iau antidepresive SSRI.

Tratamentul topic

Furnizorul dvs. vă poate recomanda, de asemenea, un unguent topic bine numit, cunoscut sub numele de „Scream Cream”. Este o cremă cu prescripție medicală amestecată la comandă, realizată de o farmacie de compoziție. O aplicați pe clitoris cu aproximativ 15 până la 30 de minute înainte de o partidă de sex pentru a crește fluxul sanguin. Deși nu s-a dovedit științific că este eficient, unele persoane pot găsi că poate ajuta la creșterea sensibilității și poate încuraja orgasmul.

Stimulare

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat două dispozitive care pot ajuta femeile să atingă orgasmul.

Unul se numește dispozitivul Intensity. Acesta stimulează mușchii pelvieni care se contractă odată cu punctul culminant și oferă, de asemenea, o stimulare directă a clitorisului. Celălalt este un dispozitiv eliberat pe bază de prescripție medicală, numit Eros, care folosește un vacuum ușor pentru a stimula fluxul sanguin către clitoris. Acesta poate fi folosit în timpul sexului sau masturbării sau ca o modalitate de a vă condiționa răspunsul sexual.

Discutați cu doctorul dumneavoastră

Este important să rețineți că există și alte probleme, în afară de disfuncția orgasmică, care se încadrează sub umbrela disfuncției sexuale. Acestea includ libidoul scăzut, sexul dureros, dificultatea de a fi excitat și chiar aversiunea sexuală.

Toate aceste probleme sunt foarte reale. Disfuncția sexuală poate provoca suferință și poate afecta relațiile, precum și propria bunăstare. Vestea bună este că există tratamente disponibile, de care mulți oameni nu-și dau seama.

Disfuncția sexuală poate fi izolatoare. Poate fi frustrantă. Vă poate împiedica să vă bucurați pe deplin de viața sexuală activă pe care o meritați. Dar nu ezitați să vorbiți cu medicul dumneavoastră. Este o problemă reală. Și există soluții reale disponibile.