Ce Se Intampla Daca Te Masturbezi: 12 argumente pro si contra
Masturbarea poate elibera cantități sănătoase de hormoni care au un efect pozitiv asupra sănătății și stării tale de spirit. Dar unele persoane pot avea experiențe negative.
Lucruri de luat în considerare
Există o mulțime de informații contradictorii – inclusiv unele mituri și zvonuri – cu privire la faptul că masturbarea este sau nu rea pentru tine.
Află acest lucru: Dacă te masturbezi sau nu depinde de tine și numai de tine. Dacă o faci, fii sigur că acest lucru nu vă va cauza niciun rău fizic. Iar dacă nu o faci, nici pentru tine nu este niciun rău, nici o greșeală.
Iată ce trebuie să știi.
Masturbarea eliberează hormoni
Masturbarea face ca organismul tău să elibereze o serie de hormoni. Acești hormoni includ:
- Dopamina: Acesta este unul dintre „hormonii fericirii” care este legat de sistemul de recompensă al creierului tău.
- Endorfine: Analgezicele naturale ale organismului, endorfinele au, de asemenea, efecte de detensionare și de îmbunătățire a dispoziției.
- Oxitocina: Acest hormon este adesea numit hormonul iubirii și este asociat cu legătura socială.
- Testosteronul: Acest hormon este eliberat în timpul sexului pentru a îmbunătăți rezistența și excitarea. De asemenea, este eliberat și atunci când aveți fantezii sexuale, potrivit unui studiu din 2011.
- Prolactina: Un hormon care joacă un rol important în lactație, prolactina influențează, de asemenea, starea de spirit și sistemul imunitar.
Masturbarea te poate determina să eliberezi cantități sănătoase din hormonii de mai sus, motiv pentru care iti poate afecta pozitiv starea de spirit și sănătatea fizică.
Iti afectează starea de spirit
Dopamina, endorfinele și oxitocina sunt toți numiți „hormonii fericirii”, asociați cu reducerea stresului, crearea de legături și relaxarea.
Uneori, masturbarea te poate ajuta să te simți puțin mai bine atunci când starea ta de spirit este scăzută.
La fel ca și atenția și concentrarea
S-ar putea să fi auzit de „claritatea post-orgasm” – o situație în care creierul tău se simte brusc concentrat după ce ai avut un orgasm.
Într-adevăr, mulți oameni consideră că masturbarea îi ajută să se concentreze mai bine. Ca atare, s-ar putea să se masturbeze înainte de a lucra, de a studia sau de a da un test.
Nu există o explicație științifică pentru acest lucru, deoarece nu a fost studiat în mod specific. Cu toate acestea, sentimentul de claritate și concentrare ar putea rezulta din faptul că te simți relaxat și fericit după un orgasm.
Poate ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății
În timp ce oxitocina este cunoscută în mod obișnuit ca „hormonul iubirii” și este asociată cu legătura socială, este, de asemenea, asociată cu detensionarea și relaxarea.
După cum subliniază un studiu din 2005, oxitocina este importantă în reglarea stresului și reducerea anxietății. Aceasta face acest lucru prin reducerea tensiunii arteriale și prin scăderea nivelului de cortizol. Cortizolul este un hormon asociat cu stresul.
Așadar, dacă speri să eliberezi tensiunea după o zi grea la serviciu, masturbarea ar putea fi o bună tehnică de relaxare!
Te poate ajuta să adormi
Anecdotic, mulți oameni folosesc masturbarea pentru a adormi – și nu e de mirare.
Oxitocina și endorfinele sunt asociate cu relaxarea, așa că este logic că masturbarea te poate ajuta să dormi, mai ales dacă stresul și anxietatea te împiedică să închizi ochii.
De asemenea, poate avea un efect asupra stimei de sine
Pentru unii, masturbarea poate fi o modalitate de a practica iubirea de sine, de a-ți cunoaște corpul și de a petrece timp de calitate pe cont propriu.
Pentru că înveți să te bucuri de propriul corp și îți dai seama ce este plăcut pentru tine, masturbarea îți poate crește stima de sine.
Toate acestea ar putea să-ți îmbunătățească viața sexuală
Mulți terapeuți sexuali sugerează să te masturbezi în mod regulat – indiferent dacă ești singur sau în cuplu.
În plus față de beneficiile fizice ale masturbării, un impuls pentru stima de sine și relaxarea pot fi excelente pentru viața ta sexuală.
În ceea ce privește libidoul tău, există unele dovezi că masturbarea te poate ajuta să îți menții un apetit sexual sănătos. De exemplu, acest studiu din 2009 leagă utilizarea frecventă a vibratorului de un apetit sexual ridicat și de o funcție sexuală pozitivă, precum și de starea generală sexuală de bine.
Masturbarea te poate ajuta să iti dați seama ce este plăcut și excitant pentru tine, ceea ce te poate ajuta să îi arăți partenerului tau ce iti place.
Dar efectele nu sunt întotdeauna pozitive
Deși există beneficii dovedite, unele persoane au experiențe negative cu masturbarea.
S-ar putea să nu iti placă senzația, să fie împotriva sistemului tau de credințe sau pur și simplu să nu te intereseze. Asta este în regulă! Dacă alegi să te masturbezi sau nu, depinde de tine.
Dacă masturbarea este dificilă pentru tine și această dificultate tederanjează, ia în considerare posibilitatea de a te adresa unui medic sau terapeut.
Unele persoane experimentează sentimente negative legate de așteptările sociale sau spirituale
Masturbarea este considerată un păcat în unele religii. Există, de asemenea, multe stigmate sociale legate de masturbare: Unii oameni cred că femeile nu ar trebui să se masturbeze sau că masturbarea este imorală.
Asta ca să nu mai vorbim de miturile care induc anxietate în jurul masturbării.
Mulți dintre noi au auzit zvonurile conform cărora masturbarea te face să orbești sau că îți poate face să îți crească păr pe mâini – ambele afirmații complet false care par să circule pe scară largă printre preadolescenți!
Dacă crezi aceste lucruri și continui să te masturbezi, s-ar putea să ai sentimente de vinovăție, anxietate, rușine sau dezgust de sine după aceea.
Este absolut în regulă să te abții de la masturbare din cauza convingerilor tale personale, dar dacă vrei să depășești sentimentele de vinovăție și să te masturbezi fără anxietate, discuția cu un terapeut ar putea fi de ajutor.
Pot să mă recuperez de la aceste efecte nocive ale masturbării?
Dacă doresti să te masturbezi, dar ai sentimente negative în legătură cu masturbarea, ar putea fi de ajutor să discuți cu un terapeut. Aceștia te pot ajuta să iti ordonezi și să iti înțelegi sentimentele – și motivul din spatele lor. Lucrând la aceste sentimente te poate ajuta să te bucuri de masturbare.
Anumite afecțiuni ascunse pot juca, de asemenea, un rol
În afară de dificultățile sociale și spirituale, condițiile de sănătate subiacente ar putea face ca masturbarea să fie dificilă.
De exemplu, masturbarea poate fi frustrantă dacă te confrunți cu:
- disfuncție erectilă
- libido scăzut
- uscăciune vaginală
- dispareunia, care presupune durere în timpul penetrării vaginale
- sindromul bolii post-orgasmice, o afecțiune puțin cunoscută în care persoanele care au penis se pot îmbolnăvi după ejaculare
În plus, masturbarea ar putea fi deranjantă dacă ai suferit o traumă sexuală.
Dacă crezi că ai o afecțiune de bază care face dificilă masturbarea și te deranjează, discuta cu un medic în care ai încredere.
De asemenea, dacă te chinui să te masturbezi din cauza unei suferințe emoționale, s-ar putea să ți se pară util să vorbești cu un terapeut.
În cele din urmă depinde de nevoile și dorințele tale individuale
Este masturbarea rea pentru tine? Nu, nu în mod inerent. Dacă te masturbezi sau nu și cum te simți în legătură cu acest lucru este ceva individual.
Masturbează-te dacă vrei, dar nu te simți presat să te masturbezi dacă nu-ți face plăcere – depinde doar de tine!