Contact Sexual Dupa Cezariana: La ce sa te astepti

Nu există un termen ferm pentru a stabili când este sigur să aveți relații sexuale după cezariană. În general, veți dori să așteptați până când colul uterin s-a închis, ceea ce poate dura până la șase săptămâni.

Prezentare generală

Dacă ați avut o naștere prin cezariană și vă aflați în recuperare, reluarea oricărei activități în dormitor este probabil ultimul lucru la care vă gândiți.

Chiar și așa, probabil că te întrebi când vei putea face din nou sex și cum te vei simți. În timp ce unele persoane pot crede că a avea o naștere prin cezariană înseamnă că vei avea mai puține probleme în reluarea activității sexuale, pur și simplu pentru că nu există atât de multe traume în zona vaginală, nu este întotdeauna așa.

Este normal ca femeile care au avut nașteri prin cezariană să se confrunte cu probleme sexuale, mai ales în perioada postnatală timpurie. Studiile au arătat că atât femeile cu nașteri vaginale, cât și cele care au născut prin cezariană, raportează provocări sexuale în primele trei luni după naștere.

Când pot face sex?

Nu există o soluție unică atunci când vine vorba de revenirea la activitatea sexuală după o naștere prin cezariană, dar multe femei vor aștepta între patru și șase săptămâni înainte de a relua actul sexual.

Deși este posibil să aveți parte de o sângerare ceva mai mică în cazul unei cezariene, va dura totuși aproximativ șase săptămâni până când colul uterin se va închide complet. Este posibil ca unele femei să se simtă pregătite să reia relațiile sexuale mai devreme decât altele, dar nu ar trebui să faceți din nou sex decât după ce obstetricianul dumneavoastră vă dă acordul și când vă simțiți confortabil.

Iată la ce să te aștepți de la recuperarea după cezariană și de la sexul postpartum.

Recuperarea în urma unei nașteri prin cezariană

În urma nașterii prin cezariană, veți sta în spital între două și patru zile pentru a vă recupera. Veți fi încet-încet deconectata de la echipamentele medicale, cum ar fi medicamentele pentru durere și sonda urinară.

Chiar dacă nu ați născut pe cale vaginală, veți avea în continuare sângerări vaginale pe măsură ce uterul dumneavoastră se contractă la dimensiunea normală.

În calitate de asistentă medicală, am observat că multe dintre pacientele care au născut prin cezariană nu au avut la fel de multe sângerări vaginale inițiale ca cele care au născut pe cale vaginală. Asta pentru că o parte din sânge tinde să fie eliminat în timpul operației. Dar vă puteți aștepta totuși să sângerați timp de patru până la șase săptămâni.

Uterul unei femei are nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru a reveni la dimensiunea normală și pentru ca colul uterin să se închidă din nou. Calendarul fizic pentru ca organismul unei femei să se vindece „acolo jos” este cam același, indiferent de modul în care naște.

Cervixul trebuie să se închidă pentru ca relațiile sexuale să poată fi reluate în siguranță. Va trebui să evitați să faceți sex sau să puneți ceva precum tampoanele în vagin timp de câteva săptămâni după o naștere prin cezariană.

În timp ce unele femei pot fi pregătite să reia activitatea sexuală mai devreme, majoritatea pacientelor care au născut prin cezariană pot avea relații sexuale după ce au primit permisiunea medicului lor la controlul de șase săptămâni după naștere.

Să vă simțiți confortabil

Recuperarea fizică după naștere este similară atât pentru nașterile vaginale, cât și pentru cele prin cezariană. Dar procesul de recuperare va fi foarte diferit în zona abdominală pentru mamele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală.

Capsele de la locul inciziei vor fi îndepărtate în decurs de o săptămână de la operație. Locul inciziei propriu-zise ar trebui să fie vindecat până la șase săptămâni postpartum. Dar este obișnuit ca femeile să simtă un oarecare disconfort în zona inciziei. Unele femei se confruntă cu amorțeală sau furnicături timp de câteva luni după operație.

Acest lucru este, în general, normal, atâta timp cât durerea nu crește și nu este însoțită de alte simptome, cum ar fi febra.

Zona din jurul locului inciziei poate fi inconfortabilă, așa că va fi util să încercați poziții sexuale care nu pun presiune pe abdomen. Prima dată când faceți sex, s-ar putea să vă fie teamă de ceea ce veți simți. Deoarece sexul nu este doar fizic, ci și mental, orice ezitare sau teamă pe care o aveți în legătură cu faptul de a face sex din nou este foarte reală și poate avea un efect asupra experienței dumneavoastră sexuale.

Asigurați-vă că vorbiți cu partenerul dumneavoastră, nu vă grăbiți, implicați-vă în unele preludii non-sexuale, cum ar fi masajul, pentru a vă ajuta să vă relaxați și folosiți lubrifiant pentru a începe. Unele femei se confruntă cu disfuncții sexuale după o naștere prin cezariană, așa că, dacă vi se pare că sexul este anormal de dureros, asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră.

Cum să efectuați Kegels

S-ar putea să credeți că puteți sări peste faimoasele exerciții Kegel dacă ați avut o naștere prin cezariană. Dar v-ați înșela.

Exercițiile Kegels nu sunt doar pentru vaginul tău. Sunt un exercițiu pentru mușchii din întreaga ta podea pelviană. Acesta este afectat de sarcină, indiferent de modul în care ai născut.

Începeți să efectuați Kegels imediat ce vă doriți după naștere. De asemenea, poți începe să faci Kegels în timpul sarcinii, înainte de a naște.

Pentru a efectua un Kegel:

  1. Strângeți podeaua pelviană ca și cum ați opri urina la mijlocul fluxului.
  2. Țineți acești mușchi timp de câteva secunde.
  3. Repetați cât de des doriți pe parcursul zilei. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

Contraceptia după naștere

Ascultați ce vă spune această asistentă de obstetrică: Am avut grijă de mai multe paciente care s-au întors la aproape exact nouă luni după ce au adus pe lume un copil pentru a avea un al doilea.

Sarcina se poate întâmpla destul de imediat, chiar și după ce ai născut. Nu așteptați până când ați reluat activitatea sexuală pentru a începe metoda de contracepție preferată.

Există o mulțime de opțiuni de contracepție cu acțiune îndelungată. Multe dintre aceste opțiuni sunt sigure pentru mamele care alăptează. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce metodă este cea mai bună pentru dumneavoastră.

Când să vă consultați medicul

Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă aveți dureri, secreții sau sângerări crescute după o naștere prin cezariană.

Întotdeauna le spun pacientelor mele că, pe măsură ce trece timpul, ar trebui să înceapă să se simtă mai bine, nu mai rău. Dacă ceva începe să doară mai mult, este un semn că ceva ar putea fi în neregulă.

A face sex pentru prima dată după naștere ar putea fi puțin inconfortabil, mai ales dacă alăptezi, dacă nu ți-a revenit ciclul menstrual sau dacă iei anticoncepționale. Toate acestea ar putea duce la o cantitate scăzută de secreții vaginale naturale.

Încearcă multe preludii, folosește lubrifiant și nu te grăbi. De asemenea, ar trebui să vă supravegheați locul inciziei pe măsură ce vă recuperați.

Mergeți la medicul dumneavoastră dacă incizia se deschide, este dureroasă sau se înroșește sau se umflă. Acestea pot fi semne ale unei infecții.

Ce trebuie să rețineți

Când vine vorba de a vă bucura de sex după o naștere prin cezariană, nu uitați să nu vă grăbiți și să acordați atenție corpului dumneavoastră. Nu există nicio grabă pentru a reveni la „normal”. Probabil că veți avea nevoie de puțin timp pentru a vă adapta.

Fiecare femeie și fiecare cuplu este diferit, așa că comunicați deschis unul cu celălalt. Dacă întâmpinați probleme pe parcurs, nu vă fie teamă să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre reluarea activităților sexuale. Credeți-mă, ei le-au văzut pe toate. Nu există o întrebare jenantă când vine vorba de sănătatea femeilor.