Excitare Femei: 12 Întrebări despre dorință, orgasm, pastile și nu numai
Ce este excitarea?
Excitarea este starea de a fi treaz și concentrat asupra unui anumit stimul. În acest articol, vorbim în mod specific despre excitare sexuală, care se referă la a fi excitat sexual. Pentru persoanele care au un vagin, acest lucru implică o serie de schimbări fiziologice în organism.
Există o diferență între excitare și dorință?
Cuvintele excitare și dorință sunt adesea folosite interschimbabil, dar sunt ușor diferite.
Dorința se referă, de obicei, la dorința emoțională de a face sex, în timp ce excitarea se referă la schimbările fiziologice din corpul tău care au loc atunci când ești excitat sexual.
Tulburările de dorință implică o lipsă de dorință sexuală sau de interes pentru sex, în timp ce tulburările de excitație implică dorința de a face sex, dar care se nu reuseste sa-ți faca corpul să aibă chef.
Este important de reținut că există o diferență între a dori să faci sex și a fi excitat fizic. Este posibil să te simți excitat fizic fără să vrei să acționezi în baza acestui sentiment.
Doar pentru că cineva dă semne de excitare sexuală nu înseamnă că vrea să facă sex – și nici că este de acord să facă sex.
Practicați întotdeauna consimțământul entuziast: Dacă nu sunteți sigur că partenera dvs. este de acord, întrebați întotdeauna!
Unde se încadrează excitarea în etapele răspunsului sexual?
Cercetătorii au identificat patru etape ale răspunsului sexual – adică etapele prin care trece corpul și mintea ta înainte, în timpul și după sex.
Excitarea se încadrează în prima etapă a ciclului de răspuns sexual.
Excitare
Stadiul excitației sexuale – cunoscut și sub numele de stadiul de excitare – implică o serie de modificări fiziologice în organism. Cele mai multe dintre aceste funcții pregătesc organismul pentru actul sexual vaginal.
De exemplu, vaginul devine mai umed, deoarece glandele produc fluide lubrifiante. Clitorisul și vulva dumneavoastră se umflă pe măsură ce vasele de sânge se dilată. De asemenea, sfârcurile tale pot deveni mai sensibile la atingere.
Platoul
Stadiul de platou este perioada de dinaintea orgasmului. În această etapă, schimbările pe care le simțiți în faza de excitare se intensifică. Este posibil ca respirația să se accelereze și să începeți să gemeți sau să vocalizați involuntar. Vaginul tău s-ar putea să se strângă și să producă mai multă lubrifiere.
Orgasmul
Stadiul orgasmului este adesea considerat scopul final al sexului, dar nu trebuie să fie așa! Este absolut posibil să ai parte de sex plăcut fără a ajunge la orgasm.
Orgasmele pot include convulsii musculare, în special în zona lombară și pelviană. În acest stadiu, vaginul tău s-ar putea să se strângă și ar putea deveni mai lubrifiat.
Este asociat cu un sentiment de euforie și plăcere.
Rezoluție
După orgasm, mușchii se relaxează și tensiunea arterială scade. Clitorisul dumneavoastră ar putea fi deosebit de sensibil sau chiar dureros la atingere.
S-ar putea să aveți o perioadă refractară, în timpul căreia nu veți putea avea din nou orgasm.
Unele persoane experimentează orgasme multiple, dar acest lucru nu este necesar pentru ca tu să ai o experiență sexuală plăcută. Cel mai important lucru este ca tu să îți asculți corpul și să te simți confortabil.
Cum răspunde corpul tău la excitare?
Unele dintre răspunsurile fizice la excitare includ:
- Pulsul și bătăile inimii se accelerează, iar tensiunea arterială crește.
- Vasele de sânge se dilată, inclusiv vasele de sânge către organele genitale.
- Vaginul și vulva dumneavoastră ar putea deveni umede pentru a ajuta la lubrifierea organelor genitale.
- Părți ale vulvei dumneavoastră, cum ar fi labiile (buzele) și clitorisul, se umflă din cauza alimentării crescute cu sânge.
- Canalul tău vaginal s-ar putea extinde.
- Sânii devin mai plini, iar sfârcurile pot deveni erecte.
Cum răspunde mintea ta la excitare?
S-ar putea să vă luptați să vă concentrați pe orice altceva – chiar dacă nu faceți sex!
Acest lucru se datorează faptului că stimulii sexuali activează anumite schimbări în creierul tău, inducând o anumită activitate cerebrală axată pe sex.
Cu toate acestea, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre cum funcționează creierul, inclusiv despre cum funcționează creierul în timpul sexului.
Există o diferență între excitația feminină și cea masculină?
Răspunsul tău fizic la excitare va depinde, desigur, de organele genitale. Dar există câteva asemănări în modul în care majoritatea oamenilor experimentează excitarea.
Indiferent de cum arată organele genitale, sângele va curge de obicei către ele datorită dilatării vaselor de sânge.
Dacă aveți un vagin, acest lucru ar putea duce la umflarea clitorisului și a labiilor. Dacă aveți un penis, acest flux de sânge provoacă o erecție.
Acest flux de sânge ar putea provoca, de asemenea, înroșirea obrajilor și a pieptului.
O mulțime de media mainstream se concentrează pe diferențele dintre creierul bărbaților și cel al femeilor, inclusiv atunci când vine vorba de sex. Dar, din punct de vedere cerebral, bărbații și femeile nu sunt de fapt atât de diferiți.
Un studiu din 2012 a implicat vizualizarea creierului prin intermediul unui aparat fMRI în timp ce subiecții vizionau videoclipuri erotice. Aparatul fMRI i-a ajutat pe cercetători să vadă cum era afectat creierul în timpul excitației.
S-a constatat că, deși stimulii sexuali au activat amigdalele și talamii mai mult la bărbați, în general au avut un efect similar asupra tuturor subiecților.
Este demn de remarcat faptul că aceste studii nu includ adesea participanți intersexuali și transsexuali.
Există ceva ce puteți face pentru a crește excitarea?
Pentru a crește excitarea sexuală, puteți prelungi preludiul.
Acest lucru înseamnă că, înainte de actul sexual sau de masturbare, vă acordați timp pentru a vă excita experimentând cu diferite zone erogene, folosind diferite jucării sau încercând diferite tipuri de atingeri senzuale.
De exemplu, s-ar putea să vă simțiți excitată atunci când vă atingeți sfârcurile, vă sărutați partenerul pentru o perioadă lungă de timp sau folosiți o jucărie sexuală.
Ar putea fi util să participați la consiliere de cuplu sau la terapie sexuală pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și pe partenerul dumneavoastră să comunicați mai bine și să practicați forme sănătoase de intimitate.
Care este treaba cu medicamentele fără și cu prescripție medicală pentru excitația feminină?
În 2015, Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat utilizarea flibanserinei (Addyi), o pastilă cu prescripție medicală care tratează tulburarea interesului sexual feminin/tulburare de excitare. Acesta este un medicament asemănător cu Viagra și se ia zilnic.
Cercetările privind Addyi sunt mixte. În timp ce s-a dovedit a fi eficient pentru unii, alții nu îl consideră util.
Există, de asemenea, unele controverse în jurul numărului de efecte secundare pe care le are acest medicament, care includ:
- amețeli
- dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit
- greață
- uscăciunea gurii
- oboseală
- hipotensiune arterială sau tensiune arterială scăzută
- leșin sau pierderea cunoștinței
Medicamentul nu trebuie combinat cu alcool. Acesta poate interacționa cu multe alte medicamente și suplimente. Poate interacționa chiar și cu sucul de grapefruit.
În 2019, FDA a aprobat bremelanotide (Vyleesi), un medicament injectabil autoadministrat. Se administrează la nevoie.
Reacțiile adverse potențiale ale Vyleesi includ:
- greață severă
- vărsături
- înroșirea
- reacții la locul injectării
- cefalee
Dacă doriți să încercați oricare dintre aceste medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră. Asigurați-vă că îi spuneți istoricul dumneavoastră medical, inclusiv orice suplimente pe care le luați. Cereți și o trimitere la un terapeut sexual, pentru a explora orice factori vulnerabili care v-ar putea împiedica să vă doriți o activitate sexuală.
Un terapeut sexual vă va ajuta să identificați factorii de sănătate mintală sau relaționali care vă pot afecta în mod negativ și vă va învăța mai multe despre sănătatea dumneavoastră sexuală.
Respectați sfaturile lor și nu mai luați suplimente sau medicamente – chiar și medicamente fără prescripție medicală (OTC) – fără aprobarea lor prealabilă.
Ce se întâmplă dacă nu simțiți deloc excitare?
Dacă doriți să faceți sex, dar nu păreți să experimentați excitare sexuală, acest lucru poate fi dificil de gestionat. S-ar putea să aveți o tulburare de disfuncție sexuală.
De obicei, disfuncția sexuală legată de excitare se numește tulburare de interes sexual feminin/tulburare de excitare.
De asemenea, este în regulă dacă simțiți puțină sau nicio dorință de a face sex. Mulți oameni se identifică ca fiind asexuali, ceea ce înseamnă că simt puține sau deloc impulsuri sexuale.
Asexualitatea nu este o tulburare sau o afecțiune, ci o identitate – la fel ca orice orientare sexuală.
Este mai mult un spectru decât o singură experiență, iar fiecare persoană asexuală experimentează asexualitatea în mod diferit.
Persoanele asexuale pot sau nu să experimenteze excitare și, în timp ce unele persoane asexuale fac sex, altele nu.
Dacă credeți că sunteți asexual, ar putea fi util să faceți o mică cercetare pe această temă și să vă conectați cu comunitatea asexuală.
Ce este tulburarea de interes sexual feminin/tulburare de excitare sexuală?
Tulburarea de interes sexual feminin/tulburare de trezvie este o disfuncție sexuală care cauzează un apetit sexual scăzut. Înainte era cunoscută sub numele de tulburare de dorință sexuală hipoactivă (HSDD).
Semne
Dacă suferiți de tulburare de interes sexual feminin/tulburare de excitare, ați putea prezenta următoarele simptome:
- interes scăzut pentru sex și masturbare
- puțin interes pentru fanteziile sexuale
- dificultăți în a vă bucura de sex
- dificultăți în a simți plăcere atunci când organele genitale vă sunt stimulate
Diagnostic
Nu există un test specific pentru tulburarea de interes sexual feminin/tulburare de excitare sexuală.
Pentru a diagnostica această afecțiune, un medic vă poate întreba despre simptomele dumneavoastră. De asemenea, ar putea încerca să găsească o cauză subiacentă.
Aceasta ar putea include motive fizice (condiții de sănătate sau medicamente, de exemplu) sau motive emoționale (cum ar fi un istoric de abuz sexual, o afecțiune mentală care afectează excitarea, o imagine corporală negativă sau factori de stres relațional).
Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale ar putea face analize de sânge sau ar putea efectua un examen pelvian pentru a afla cauza de bază. Uneori, nu există o cauză aparentă a tulburării de interes sexual feminin/tulburare de excitare.
Tratament
Tratamentul tulburării de interes sexual feminin/tulburare de excitare va depinde de cauză.
De exemplu, dacă este cauzată de un anumit medicament, medicul dumneavoastră ar putea prescrie o doză mai mică sau un medicament complet diferit.
Tulburarea de interes sexual feminin/tulburare de agitație ar putea fi cauzată și de un nivel scăzut de estrogen. Acest lucru este comun pentru persoanele care se confruntă cu menopauza sau perimenopauza. În acest caz, medicul dumneavoastră ar putea prescrie o terapie hormonală.
În cazul în care cauza este emoțională, ar fi mai bine să consultați un terapeut specializat în sănătate sexuală. Aceștia vă pot ajuta să aveți grijă de sănătatea dvs. mintală și să abordați orice traumă din trecut.
Potrivit unui articol din 2011 despre tulburările de excitație, sănătatea mintală are un impact uriaș asupra excitației, iar terapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, poate fi un tratament foarte eficient pentru tulburările de excitație.
Un consilier specializat în sex și relații vă poate ajuta, de asemenea, să vă dați seama de noi tehnici de comunicare, de programare a sexului și de găsire a unor activități sexuale care să funcționeze pentru dumneavoastră.
De asemenea, puteți încerca flibanserina (Addyi), medicamentul pe bază de rețetă menționat mai sus. Cu toate acestea, este important să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, deoarece există multe efecte secundare și poate interacționa cu medicamentele actuale sau poate agrava anumite afecțiuni.
Înainte de a lua în considerare administrarea de medicamente, este mai bine să înțelegeți riscurile și beneficiile, astfel încât să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză.
Alte afecțiuni afectează excitarea?
O serie de alte afecțiuni pot provoca tulburări de excitație sau vă pot afecta negativ libidoul.
Schimbări hormonale
Menopauza, sarcina, avortul spontan, nașterea și alăptarea provoacă schimbări hormonale uriașe care pot afecta capacitatea de a te simți excitată.
În cazul sarcinii, al avortului spontan, al nașterii și al alăptării, dorința sexuală și capacitatea de a te excita revin, de obicei, în timp.
Dacă este o problemă persistentă sau dacă vă provoacă suferință, vorbiți cu un medic sau cu un terapeut.
Dacă menopauza vă face să simțiți puțină sau deloc dorință sexuală, medicul dumneavoastră v-ar putea prescrie o terapie cu estrogeni.
Tulburări tiroidiene
Deoarece glanda tiroidă poate afecta hormonii tăi sexuali, tulburările tiroidiene pot afecta capacitatea ta de a deveni excitat.
Un studiu din 2013 care a analizat 104 femei cu afecțiuni tiroidiene, inclusiv hipertiroidism, hipotiroidism, tiroidită Hashimoto și gușa nodulară.
Cercetătorii le-au comparat cu femei fără afecțiuni tiroidiene.
Ei au descoperit că disfuncția sexuală feminină a fost mai frecventă la femeile cu afecțiuni tiroidiene (46,1 la sută) decât la femeile fără afecțiuni tiroidiene (20,7 la sută).
Un studiu realizat în 2015 a analizat legătura dintre disfuncția sexuală și depresie. Acesta a constatat că hipotiroidismul și autoimunitatea tiroidiană ar putea provoca atât depresia, cât și disfuncția sexuală.
Gestionarea bolii tiroidei prin administrarea medicamentelor prescrise și implementarea unor modificări ale stilului de viață poate contribui la îmbunătățirea funcției sexuale.
Tulburări de sănătate mintală
Tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia, pot provoca libidoul scăzut, precum și tulburări de excitare sexuală și de dorință.
Potrivit unui articol din 2009 publicat în Journal of Clinical Psychiatry, aproximativ 40% dintre femeile care au o disfuncție sexuală suferă și de depresie. Cercetătorii au estimat, de asemenea, că 3,7 la sută dintre femei au atât depresie, cât și dificultăți în ceea ce privește dorința sexuală.
Multe afecțiuni de sănătate mintală pot apărea din cauza unei traume, care poate provoca, de asemenea, disfuncții sexuale.
Un studiu din 2015, care a analizat atât bărbați, cât și femei, a constatat că PTSD și disfuncția sexuală sunt legate și că tratamentele pentru PTSD ar trebui să țină cont de funcția sexuală a individului.
Diabet
Diabetul ar putea cauza diferite tipuri de disfuncții sexuale feminine.
O trecere în revistă a studiilor din 2013 a constatat că femeile cu diabet au fost mai susceptibile de a se confrunta cu disfuncții sexuale decât cele fără diabet. Cu toate acestea, analiza a remarcat că legătura dintre cele două este încă puțin înțeleasă.
Ar trebui să consult un medic?
Dacă credeți că vă confruntați cu orice fel de disfuncție sexuală, este o idee bună să vorbiți cu un medic sau cu un terapeut – mai ales dacă vă afectează bunăstarea și relațiile.
Amintiți-vă că, deși disfuncția sexuală poate fi dificilă și frustrantă, aceasta poate fi tratată.