Orgasmul La Femei: Ce trebuie să știi

Un orgasm feminin poate fi o experiență extrem de plăcută în timpul masturbării sau al activității sexuale. În timp ce orgasmele pot să nu ofere un beneficiu reproductiv direct, plăcerea poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la ameliorarea stresului.

În acest articol, analizăm de ce apar orgasmele feminine și ce se întâmplă în timpul unui orgasm. De asemenea, demontăm câteva concepții greșite comune.

Cauze

Orgasmele sunt un răspuns la stimularea sexuală. Orgasmul feminin poate rezulta din mai multe tipuri de stimulare, inclusiv contactul vaginal, clitoridian și cu sfârcul.

În timp ce orgasmele vaginale sunt mai puțin frecvente decât cele rezultate din stimularea clitoridiană, unele femei le au – cu sau fără alte stimulări.

Nu toată lumea are orgasm de la același tip de stimulare.

Ce se întâmplă în timpul unui orgasm?

În timpul excitației, fluxul sanguin către organele genitale crește, ceea ce le face să devină mai sensibile.

Pe măsură ce excitația crește, ritmul cardiac, tensiunea arterială și ritmul respirației unei persoane pot crește, de asemenea,. Pe măsură ce se apropie orgasmul, mușchii pot avea contracții sau spasme. Multe femei experimentează spasme musculare ritmice în vagin în timpul unui orgasm.

Orgasmele pot urma următoarele etape:

 • excitare, în timpul căreia se acumulează excitația
 • platou, în timpul căruia excitația crește și se stabilizează
 • orgasm, care provoacă senzații intense de plăcere
 • rezoluția, în timpul căreia excitația scade

Multe femei pot avea un alt orgasm după rezoluție, în timp ce bărbații au nevoie, de obicei, de o perioadă de odihnă înainte de a avea un alt orgasm.

O notă despre sex și gen

Sexul și genul există pe spectre. Acest articol va folosi termenii „bărbat”, „femeie” sau ambii pentru a se referi la sexul atribuit la naștere. Faceți clic aici pentru a afla mai multe.

Cum se simte?

Orgasmele pot fi resimțite diferit pentru toate persoanele, iar acestea își pot relata experiențele în limbaj diferit.

Cu toate acestea, oamenii experimentează de obicei senzații intense de plăcere în organele genitale și în tot corpul. Eliberarea de endorfine în urma unui orgasm îi poate face pe oameni să se simtă fericiți și relaxați. De asemenea, pielea se poate înroși.

Femeile pot experimenta, de asemenea, contracții vaginale în timpul și după un orgasm, iar ejacularea este, de asemenea, posibilă.

De ce au orgasm femeile?

Scopul orgasmului feminin este mai puțin clar decât cel al orgasmului masculin. Cercetătorii au sugerat numeroase beneficii potențiale, dar puține au fost testate în mod riguros și nicio teorie nu are un suport științific concludent.

Un studiu din 2016 susține că este posibil ca orgasmul feminin să nu aibă niciun beneficiu evolutiv evident și că ar putea fi o relicvă a unei perioade în care hormonii asociați cu orgasmul erau necesari pentru ca o femeie să ovuleze.

Deoarece nu a existat o nevoie evolutivă de a elimina orgasmul feminin, acesta a persistat chiar și atunci când nu mai era necesar pentru fertilitate.

Cu toate acestea, orgasmul poate servi unor scopuri importante. Plăcerea pe care o poate provoca poate încuraja femeile să facă sex. Acest lucru poate promova, de asemenea, legătura cu un partener sexual, ceea ce are beneficii evolutive semnificative.

Beneficii pentru sănătate

În timp ce internetul este plin de articole care promit că orgasmele îmbunătățesc pielea, părul și sănătatea generală, există puține dovezi științifice care să ateste că orgasmele oferă beneficii specifice pentru sănătate.

Oamenii de știință nu au identificat niciun beneficiu evolutiv al orgasmelor feminine și nici nu au constatat că orgasmele îmbunătățesc sănătatea.

Dar orgasmele sunt plăcute, iar plăcerea poate fi un beneficiu în sine. Sexul plăcut poate îmbunătăți starea de spirit a unei persoane, poate ameliora stresul, poate stimula imunitatea și poate favoriza relații mai bune.

Concepții greșite comune

Oamenii au multe concepții greșite despre orgasmele feminine. Unele mituri includ:

Femeile care nu pot avea orgasm au probleme psihologice.

În timp ce traumele, problemele legate de relații și sănătatea mintală precară pot face ca orgasmul să fie mai dificil, multe persoane cu atitudini sexuale sănătoase și relații bune au totuși dificultăți.

Un orgasm este atât un răspuns fizic, cât și psihologic, iar numeroasele probleme de sănătate pot face mai dificil să te bucuri de sex în acest mod.

De exemplu, unele femei se confruntă cu vulvodinia, care se referă la dureri inexplicabile în vagin sau în jurul vulvei. Tratarea acestei afecțiuni și a altor afecțiuni medicale poate îmbunătăți plăcerea sexuală.

Orgasmele din sexul cu penetrare sunt frecvente sau cea mai sănătoasă formă de exprimare sexuală.

Experți autoproclamați, în majoritate bărbați, le-au spus mult timp femeilor că trebuie să aibă orgasm în urma actului sexual heterosexual. Cu toate acestea, multe femei pot avea orgasm doar prin stimularea clitorisului.

Femeile trebuie să fie îndrăgostite pentru a avea orgasm.

Orgasmul este o experiență psihologică și biologică complexă – atingerea și experimentarea orgasmului nu este la fel pentru fiecare femeie. Este posibil ca unele femei să aibă nevoie să simtă dragoste pentru a avea orgasm, în timp ce altele nu.

Studiile au constatat că oamenii au mai multe șanse să aibă orgasm frecvent dacă:

 • primeau mai mult sex oral
 • au avut parte de sex de durată mai lungă
 • au raportat o satisfacție mai mare în relație
 • cer ceea ce își doresc în pat
 • se angajau în e-mailuri sau convorbiri sexuale
 • și-au exprimat dragostea în timpul sexului
 • au pus în practică fantezii sexuale
 • au încercat noi poziții sexuale

Relația unei persoane cu partenerul său poate sau nu să influențeze capacitatea de a avea orgasm în timpul sexului.

Partenerul își poate da seama dacă o femeie a avut un orgasm.

Nu există nicio modalitate de a spune dacă o femeie a avut un orgasm fără a o întreba. Unele persoane fac zgomote în timpul orgasmului, în timp ce altele sunt tăcute. Unele se înroșesc sau transpiră după un orgasm, dar altele nu.

O persoană care vrea să știe dacă partenerul său a avut un orgasm poate întreba fără să fie conflictuală.

Dacă răspunsul este negativ, evitați judecata, furia sau sentimentele de inadecvare – acestea pot pune presiune pe persoana respectivă pentru a avea orgasm, ceea ce poate duce la anxietate și poate face ca acest lucru să fie mai dificil. În schimb, discutați dacă ar prefera o abordare diferită a sexului.

Ce se întâmplă dacă nu puteți avea orgasm?

Faptul de a nu putea avea orgasm este o problemă comună și poate apărea dintr-o varietate de motive. Este posibil ca unele persoane să nu primească tipul potrivit de stimulare în timpul sexului, în timp ce altele pot fi suferit traume legate de sex. Altele pot fi pur și simplu neinteresate.

Factori de risc

O analiză din 2018 a identificat mai mulți factori care cresc riscul de disfuncție sexuală, inclusiv:

 • probleme de relaționare
 • stresul
 • probleme de sănătate mintală
 • sănătate fizică precară
 • probleme genito-urinare, cum ar fi durerile pelviene
 • antecedente de avort
 • antecedente de mutilare genitală feminină
 • abuz sexual
 • faptul de a fi religioasă, poate din cauza rușinii și stigmatizării sexuale

Același studiu a identificat mai mulți factori de risc modificabili care îmbunătățesc experiența sexuală, printre care:

 • exercițiile fizice
 • afecțiunea zilnică din partea unui partener
 • o imagine corporală pozitivă
 • educația sexuală
 • comunicarea intimă cu un partener

Creșterea probabilității

Studiul menționat mai sus, care a comparat frecvența orgasmului în rândul persoanelor de diferite orientări sexuale, a constatat că următoarele comportamente în timpul sexului cresc probabilitatea ca femeile să aibă un orgasm:

 • sărutul profund
 • stimularea genitală în timpul actului sexual vaginal
 • sexul oral

Căutarea de ajutor

Dacă strategiile de auto-ajutorare nu funcționează, un medic specializat în disfuncții sexuale poate fi capabil să identifice o problemă, dacă există una.

Multe probleme medicale pot face ca obținerea unui orgasm să fie dificilă, inclusiv:

 • o lipsă de lubrifiere
 • dezechilibre hormonale
 • dureri pelviene
 • disfuncție musculară
 • un istoric de traume

Atunci când traumele sau problemele de relație fac dificilă obținerea unui orgasm sau când o persoană se simte rușinată de sex sau de dorințele sale, consilierea individuală sau de cuplu poate fi de ajutor.

Rezumat

Cercetările științifice serioase în ceea ce privește orgasmul feminin sunt relativ recente. Chiar și unii medici pot crede în continuare în mituri despre orgasmul feminin sau cred că acesta nu este important pentru experiența sexuală feminină.

Acest lucru înseamnă că multe persoane pot avea dificultăți în a accesa informații fiabile despre orgasm.

Un profesionist medical competent și plin de compasiune poate ajuta o persoană să înțeleagă procesul orgasmului și să identifice potențialele bariere în calea satisfacției sexuale.

Nu există un mod corect de a avea orgasm și nici un mod corect de a simți despre sex. Oamenii ar trebui să urmărească ceea ce se simt bine pentru ei.