7 cele mai bune jucarii sexuale pentru femei in 2024, potrivit experților în sex

Deci, începi procesul incitant și în același timp dificil de cumpărături pentru noua ta jucarie sexuală pentru femei preferată. Vestea bună: în 2024, opțiunile tale sunt aproape nelimitate, de la baghete elegante la vibratoare de înaltă tehnologie cu aspirație clitoridiană și până la jucării fără mâini.

Jucariile sexuale pentru femei sunt unele dintre cele mai importante achiziții pe care le poți face pentru sănătatea ta sexuală, care este „o piesă esențială a sănătății noastre generale”, spune terapeutul somatic și terapeutul sexual Holly Richmond, PhD, director asociat al Modern Sex Therapy Institutes. „Masturbarea are o mulțime de beneficii pentru sănătate dincolo de simpla plăcere”.

Orgasmele, în mod specific, vă pot stimula starea de spirit, vă pot îmbunătăți calitatea somnului și chiar funcția imunitară, adaugă Richmond. Și „cercetările sunt foarte clare: femeile care folosesc vibratoare au orgasme mai ușoare și mai frecvente”, spune psihologul și terapeutul sexual Laurie Mintz, PhD, autoarea cărții Becoming Cliterate. De ce? Vulvele au „receptori speciali pentru vibrații”, explică Mintz, așa că folosirea unui vibrator poate oferi de fapt un tip de stimulare pe care vulva ta îl iubește, dar pe care nu îl poate obține de la o mână umană, limbă sau penis. În plus, din punct de vedere medical, vibratoarele funcționează mecanic prin creșterea fluxului sanguin și relaxarea mușchilor – practic, culegi beneficiile unui masaj asupra țesutului tău erectil.

Citește mai departe pentru mai multe informații despre alegerile de top, împreună cu tot ce trebuie să știi despre cum să cumperi un vibrator – plus, sfaturi de specialitate despre cum să cureți, să folosești și să depozitezi în siguranță jucăria sexuală.

Cele mai bune jucarii sexuale pentru femei din 2024

Cel mai bun vibrator Bullet

Maude Vibe

Pro
 • Ultra-silențios
 • Ușor de ținut și de folosit
 • Modelat pentru o precizie precisă
Contra
 • Setări de viteză limitate
Material:Silicon
Setări:3 viteze
Durata de viață a bateriei:1,5 ore
Rezistent la apă?Rezistent la apă

Dacă sunteți nouă în materie de vibratoare, poate doriți să încercați un glonț, spune terapeutul sexual Debra Laino, autoarea cărții The Missing Link. Pe lângă faptul că sunt mici (de unde și numele), acestea sunt în general silențioase, ușor de folosit și adesea accesibile. Dintre vibratoarele de dimensiuni mici pe care le-au analizat testerii noștri, aceștia s-au bucurat de discreția și precizia punctată a We-Vibe Tango X și Je Joue Duet, dar au considerat că vibratorul bullet, nava amiral a Maude, a fost cel mai puternic.

Un recenzent l-a numit „noul lor bullet de referință” și a lăudat în mod special aspectul neobișnuit al Maude Vibe. „Are o formă unică, aproape conică, care mi-a permis să amestec modul în care îl folosesc”, a spus aceasta. „Vârful este perfect pentru o stimulare clitoridiană precisă, dar dacă nu ai chef de o astfel de precizie, întreaga jucărie vibrează, așa că poți, de asemenea, să apeși partea „mai lungă” de corpul tău. Nu este suficient de mare pentru a fi clasificat ca vibrator intern, dar îl poți pune în interiorul tău, ceea ce este, de asemenea, un avantaj.” În cele din urmă, au constatat că această jucărie este mai versatilă decât alte gloanțe.

Testerul nostru a lăudat, de asemenea, cât de puternic (dar silențios!) este Maude Vibe. Acestea fiind spuse, are doar trei viteze – deci, dacă vă place să vă jucați cu modele în timpul sesiunii de plăcere, optați pentru Je Joue Duet (care are cinci viteze și șapte modele), sau pentru un alt tip de jucărie cu totul altceva. „Personal, nu-mi plac tonele de opțiuni de viteză. Mi se pare greu să trec prin toate, așa că [setările de la Maude Vibe] nu au fost un „contra” pentru mine”, a declarat recenzentul. „Și cu siguranță nu m-am plictisit cu această jucărie, datorită cât de puternice sunt cele trei viteze, precum și cât de versatilă este.”

Cel mai bun vibrator iepure

We-Vibe Nova 2

Pro
 • Brațele flexibile asigură un contact constant
 • Complet rezistent la apă
 • Poate fi folosit cu un partener de la distanță prin intermediul aplicației We-Vibe
Contra
 • Durată de viață a bateriei mai scurtă decât altele
Material:Silicon
Setări:Opțiuni nelimitate (Puteți crea propriile opțiuni prin intermediul aplicației!)
Durata de viață a bateriei:2 ore
Rezistent la apă?Da

„Dacă ai cele mai bune orgasme atunci când există ceva în vagin și ceva care îți atinge clitorisul, un iepure va fi pentru tine”, spune Richmond. Aceste jucării au două brațe: una care intră în interiorul tău și o a doua care se sprijină pe clitoris. De obicei, cele două brațe au viteze și mișcări diferite, adaugă Richmond, ceea ce vă poate permite să amestecați lucrurile în timpul jocului. Dintre toate vibratoarele cu iepuraș pe care le-am testat, redactorii noștri au considerat că We-Vibe Nova 2 este alegerea de top – de fapt, una dintre cele care l-au testat l-a descris ca fiind „vibratorul lor absolut preferat din toate timpurile”.

„Ceea ce îmi place la We-Vibe Nova este că atât brațele sale interne, cât și cele externe sunt adânc curbate. Astfel, partea care intră în interior este aproape garantat să îmi atingă punctul G, iar partea exterioară nu pierde niciodată contactul cu clitorisul meu, indiferent cât de mult mă mișc”, a declarat testerul nostru. Acestea au apreciat, de asemenea, faptul că brațul intern este conic, ceea ce îl face mai ușor de introdus decât iepurașii care sunt extrem de circumfericiți.

Potrivit recenzentului nostru, una dintre cele mai puțin apreciate caracteristici ale Nova 2 este amplasarea butoanelor sale. La fel ca multe alte vibratoare, acesta are un buton + pentru a crește viteza de vibrație și un buton – pentru a reduce viteza sau pentru a-l opri. „Ceea ce este grozav este că We-Vibe pune butonul + sub butonul – dacă privești vibratorul direct”, au scris acestea. „Dar, din moment ce trebuie să întorci vibratorul „cu susul în jos” pentru a-l folosi, asta face ca butoanele să fie mult mai intuitive atunci când nu le poți vedea de fapt”.

În cele din urmă, recenzentul WH a lăudat aplicația conectată a We-Vibe, care permite utilizatorilor să își controleze jucăria (sau jucăria partenerului) de pe telefon și chiar să creeze noi modele.

Cel mai bun vibrator cu dublă stimulare

Lelo Enigma Wave

Pro
 • Ergonomic și ușor de ținut în mână
 • O mulțime de opțiuni de viteză
 • Complet rezistent la apă
Contra
 • Dificil de curățat
Material:Silicon, plastic ABS sigur pentru corp
Setări:8 viteze și modele
Durata de viață a bateriei:2 ore
Rezistent la apă?Da

Poate că vă place senzația de stimulare dublă (adică contactul clitoridian și penetrarea în același timp), dar căutați să vă extindeți dincolo de vibratoarele iepure. Sau poate, ești curioasă în legătură cu vibratoarele cu sucțiune – dar ai nevoie și de puțină penetrare. Iată: Lelo Enigma Wave, descris ca fiind „total uimitor” și „cel mai bun vibrator pe care l-am folosit vreodată”.

Cândva o „fată de iepure strictă”, testerul nostru a spus că Enigma Wave a făcut să se masturbeze mai repede decât orice vibrator pe care îl încercase înainte. „Iepurașii sunt un pic prea intensi în anumite momente și trebuie să fac pauze, dar cu acesta, nu trebuie să fac pauze deloc”, a spus ea. „Mi-au plăcut modelele și modul în care stimulatorul punctului G vibrează la viteze diferite [față de brațul clitoridian]. Stimularea clitoridiană a fost, de asemenea, uimitoare. Ambele tipuri în același timp chiar au făcut-o pentru mine!”

Laino este, de asemenea, un fan al produselor Lelo. „Nu numai că sunt frumoase, dar par să fie curbate foarte bine pentru a se potrivi contururilor corpului”, spune ea.

Recenzentul nostru a remarcat că Enigma Wave a fost „un pic cam greu de curățat” și că a fost nevoie să folosească lubrifiant pentru a introduce stimulatorul punctului G, dar în cele din urmă tot a preferat acest produs față de toate celelalte vibratoare cu iepuri și jucării cu dublă stimulare pe care le-a testat.

Cel mai bun vibrator baghetă

Magic Wand reîncărcabilă

Pro
 • Ultra-puternic
 • Ține o încărcare lungă
 • Poate fi folosit în timp ce se încarcă
Contra
 • Nu este cel mai discret/silențios
Material:Silicon și plastic ABS sigur pentru corp
Setări:4 viteze, 4 modele
Durata de viață a bateriei:3 ore
Rezistent la apă?Nu

Vibratoarele baghetă sunt preferate de multe persoane cu vulva, pur și simplu pentru că oferă senzații „destul de intense”, spune Richmond. Iar recenzenții sunt de acord că Magic Wand este cel mai bun dintre cele mai bune, datorită puterii sale de neegalat.

Un editor a descris Magic Wand Rechargeable ca fiind „standardul de aur” al vibratoarelor baghetă. „Magic Wand este singurul vibrator care trăiește cu normă întreagă pe noptiera mea și, indiferent de câte alte jucării încerc, nimic nu îl poate înlocui”, a spus aceasta. „Puterea acestui vibrator este punctul său forte – atât de mult încât nu am nevoie niciodată de cel mai înalt nivel. Chiar și pe a doua setare, pot folosi acest vibrator prin blugi și tot îmi fac treaba.”

Testatorului nostru i-a plăcut, de asemenea, să folosească Magic Wand cu un partener. „Mânerul lung face ca acesta să fie ușor de poziționat între corpuri în timpul sexului în cuplu, iar capul mare face ca o altă persoană să poată ținti cu ușurință fără să își facă griji că va ajunge exact în locul potrivit”, a adăugat ea. Inițial, s-a temut că modelul reîncărcabil nu va fi la fel de puternic ca Magic Wand Original, dar a remarcat că „fiecare încărcare durează o veșnicie” și că puteți folosi vibratorul și în timp ce este conectat la priză.

Acestea fiind spuse, un alt tester a considerat că acest vibrator este prea puternic. „Pot să înțeleg de ce Magic Wand este un clasic. Este un adevărat cal de bătaie al unui vibrator”, a spus aceasta. „Dar pentru mine, s-a simțit puțin cam greoi și prea intens”. De asemenea, Magic Wand nu este rezistent la apă – deci, dacă sunteți în căutarea unui vibrator care poate fi ud și sălbatic (și nu vă deranjează vibrațiile care sunt puțin mai puțin puternice), luați în considerare o altă opțiune, cum ar fi Dame Com.

Cel mai bun vibrator cu aspirație

Womanizer Premium 2

Pro
 • Ține o încărcare lungă
 • Caracteristici de înaltă tehnologie
 • O mulțime de niveluri de intensitate
Contra
 • Mai mare decât alte vibratoare cu aspirație
Material:Silicon
Setări:14 viteze și modele
Durata de viață a bateriei:4 ore
Rezistent la apă?Da

Vibratoarele cu aspirație nu sunt pentru toată lumea, notează Richmond. Dar dacă îți place senzația de a primi sex oral, vei dori să investești într-una dintre aceste jucării de înaltă tehnologie. Acestea folosesc tehnologia sonic air pentru a stimula clitorisul prin pulsații, spre deosebire de vibrații. Această senzație se simte adesea ca și cum ai primi sex oral, spune Richmond, dar este mai puțin ideală dacă îți place să te freci de jucăria ta.

În cele din urmă, recenzenții au considerat că Womanizer Premium 2 este cel mai bun și mai discret vibrator cu aspirație de pe piață. „Womanizer Premium 2 este foarte ușor de utilizat și intuitiv, iar mie mi-au plăcut modelele. Senzația a fost, de asemenea, foarte luxoasă”, a declarat un recenzent.

Acestea au lăudat, de asemenea, funcția unică Smart Silence a Womanizer, care determină jucăria să pornească și să se oprească automat, în funcție de faptul dacă este apăsată pe (sau îndepărtată de) corpul unei persoane: „Am fost impresionată; nu am mai avut niciodată o jucărie care să facă asta! A făcut liniște atunci când nu a intrat în contact cu pielea, ceea ce a ajutat cu siguranță la păstrarea discreției.”

Un alt recenzent a fost de acord. „Mi-a plăcut foarte mult că funcționează doar prin simpla atingere a corpului tău – nu pot sublinia asta îndeajuns”, a spus acesta. Aceștia au remarcat că această caracteristică a făcut ca jucăria să fie „incredibil de sexy” pentru a fi folosită în timpul jocului solo și în parteneriat, deoarece nu a trebuit să întrerupă o sesiune pentru a o porni și opri.

În timp ce testerele au iubit, de asemenea, Dame Aer și Lelo Sona 2 Cruise, au constatat în cele din urmă că aceste jucării – împreună cu multe alte vibratoare cu aspirație – au fost mai zgomotoase decât modelul Womanizer, ceea ce face ca Premium 2 să iasă în evidență. Acestea fiind spuse, un recenzent și-ar fi dorit ca Premium 2 să fie mai compact. „Este cu siguranță pe partea mai mare, așa că, probabil, nu este unul pe care doriți să îl împachetați într-o călătorie peste noapte, dar este totuși cu siguranță un element de bază la pat”, a spus acesta. „Mi-a plăcut foarte mult”.

Cel mai bun vibrator pentru punctul G

Hot Octopuss Kurve

Pro
 • Design ergonomic
 • O mulțime de opțiuni de viteză și de modele
 • Complet rezistent la apă
Contra
 • Butoanele nu sunt cele mai intuitive
Material:Silicon
Setări:5 viteze, 25 de combinații de modele
Durata de viață a bateriei:2 ore
Rezistent la apă?Da

Vibratoarele pentru punctul G sunt destul de explicite: Sunt jucării concepute pentru a viza punctul G, sau zona erogenă situată la aproximativ unu până la doi centimetri adâncime în canalul vaginal. Dar cumpărarea unui vibrator pentru punctul G poate fi puțin mai dificilă. Recenzenții noștri au constatat că multe produse sunt prea groase, sau nu suficient de groase, pentru a fi pe deplin satisfăcătoare. Dar un tester a remarcat că Hot Octopuss Kurve – care are o lungime de inserție de cinci luni și un cap conic și moale – a fost suficient de mare pentru a se simți bine, dar nu prea intimidant.

„Kurve este cea mai apropiată senzație pe care am experimentat-o de sexul cu penetrare în parteneriat real”. Le-au plăcut în mod special senzațiile de „rostogolire” ale vibratorului, care „se simțea ca un scaun de masaj pentru vaginul meu – sună ciudat, dar a fost incredibil”. Testatorului i-a plăcut, de asemenea, cât de silențios a fost vibratorul, mai ales pentru o jucărie atât de puternică.

Pe lângă faptul că are un număr impresionant de 25 de combinații de vibrații (!) și este foarte silențios, Kurve este complet rezistent la apă – și un pic mai ergonomic decât alte opțiuni (precum Je Joue Juno și Dame Arc).

Cel mai bun vibrator purtabil

Dame Eva

Pro
 • Rămâne la locul lui în timpul sexului în parteneriat
 • Compact și discret
 • Funcționează pentru majoritatea tipurilor de corp
Contra
 • Nu are cele mai puternice vibrații
Material:Silicon
Setări:3 viteze
Durata de viață a bateriei:1 oră
Rezistent la apă?Da

Vibratoarele purtabile sunt jucării special concepute și comercializate pentru a rămâne la locul lor în timpul sexului solo sau în cuplu. Iar dintre vibratoarele purtabile testate, echipa noastră a considerat că Dame’s Eva este cea mai bună opțiune pentru cei care doresc o experiență fără mâini. „Aripile ei se introduc sub labiile tale și rămân acolo, astfel încât corpul ei vibrează pe clitorisul tău”, explică Richmond. S-ar putea să nu funcționeze la fel de bine pentru persoanele „cu vulve cu labiile foarte mici”, adaugă ea, dar pentru majoritatea, rămâne la locul său – ceea ce face din acesta unul dintre cele mai bune vibratoare purtabile de pe piață și o jucărie excelentă pentru persoanele care caută stimularea clitorisului în timpul sexului în cuplu.

În comparație cu alte vibratoare purtabile, cum ar fi We-Vibe Sync, Eva s-a simțit confortabil și intuitiv pentru. „Acesta este cu siguranță cel mai ieșit din comun vibrator purtabil pe care l-am folosit”, a spus aceasta. „Mi-a plăcut că are doar un singur buton pentru a-l porni, pentru a crește intensitatea și pentru a-l opri. Acest lucru a făcut foarte ușoară schimbarea nivelurilor de intensitate în timpul utilizării.”

Recenzentul nostru a lăudat, de asemenea, durata lungă de viață a bateriei vibratorului și a împărtășit că îl va păstra în rotația lor pentru sexul în cuplu. Acestea fiind spuse, ea și-ar fi dorit ca vibrațiile să fie mai puternice – deși a remarcat că cele trei opțiuni de nivel de intensitate ar putea fi perfecte pentru alți utilizatori.

Ce trebuie să luați în considerare atunci când cumpărați jucarii sexuale pentru femei

Editorii și colaboratorii au testat mai mult de 50 de vibratoare de la mărci de încredere de jucării sexuale, luând în considerare următoarele criterii:

Durata de viață a bateriei

Multe vibratoare reîncărcabile au o durată de viață a bateriei de cel puțin o oră, deși unele jucării (cum ar fi Womanizer Premium 2) pot rezista până la patru ore fără încărcare. În timp ce încercau fiecare produs, testerii noștri au discernut cât timp poate ține jucăria la încărcat, cât timp a durat încărcarea și probabilitatea ca bateria să moară în mijlocul sesiunii de masturbare.

Discreție

Vibratoarele relativ silențioase sunt o necesitate pentru persoanele care au colegi de cameră, copii și/sau pereți subțiri. În timpul testelor, am acordat prioritate vibratoarelor discrete în detrimentul celor zgomotoase; mulți recenzenți au comparat nivelul de zgomot al unui vibrator cu altele pe care le-au testat sau pe care le-au încercat în trecut. În altă ordine de idei, mulți dintre testerii noștri au preferat, de asemenea, vibratoarele care erau ușor de depozitat sau de împachetat pentru călătorii, spre deosebire de produsele mai voluminoase care ocupau mai mult spațiu.

Rezistent la apă

Nu toate produsele sunt etichetate ca fiind jucării rezistente la apă sau la stropire, dar multe sunt. Recenzenții noștri au pus la încercare aceste vibratoare la duș și în baie, pentru a identifica care dintre ele rezistă cu adevărat în apă.

Setări

Echipa noastră a testat vibratoare cu doar trei sau patru viteze și setări, precum și vibratoare cu setări nelimitate. În cele din urmă, testerii noștri au constatat că, calitatea setărilor a contat mai mult decât cantitatea de opțiuni – dar, în unele cazuri, recenzenții au constatat că nici măcar cele mai puternice viteze nu au fost suficiente.

Ușurința

Unele vibratoare pot fi complicate, așa că testerii noștri au răspuns la o multitudine de întrebări despre cât de simplu a fost fiecare produs. Era jucăria ușor de ținut în mână și intuitivă de utilizat? Erau butoanele accesibile? A fost fără probleme să încorporați acest vibrator în sexul în parteneriat? A fost ceva în legătură cu acesta derutant sau inconfortabil? Doar jucăriile care au primit răspunsuri pozitive au câștigat locuri pe lista noastră.

Satisfacție

În cele din urmă, testerii noștri au răspuns la cea mai importantă întrebare: S-au simțit bine cu acest produs și îl vor mai folosi din nou? Se poate spune cu siguranță că toate vibratoarele din această listă au trecut cu bine verificarea vibrațiilor.

Cum am ales cele mai bune vibratoare

În ultimele șapte luni, am cercetat cele mai bine vândute și cele mai populare vibratoare pentru femei, pe baza a mii de recenzii de produse și a recomandărilor terapeutului sexual. După ce a identificat cele mai bune produse de fiecare tip și pentru fiecare buget, echipa noastră a adunat peste 50 de mostre de produse de la mărci de calitate superioară, precum Lelo, We-Vibe, Dame, Magic Wand, Womanizer și multe altele.

Apoi, am apelat la 13 redactori și recenzori profesioniști de jucării sexuale pentru a testa jucării din categoriile lor preferate și pentru a ne împărtăși părerile lor despre care produse sunt cele mai bune. Testatorii noștri au încercat produsele singuri, cu partenerii și la duș/baie (dacă jucăria era rezistentă la apă) pentru a identifica cele mai bune vibratoare pentru diferite scopuri.

Întrebări frecvente

Ce ar trebui să caut la un vibrator?

Cum vă decideți ce jucărie (sau tip de jucărie) este potrivit pentru dumneavoastră? În continuare, terapeuții sexuali explică cum să vă alegeți produsul de plăcere perfect.

Contact extern vs. contact intern

Prima întrebare pe care vei dori să ți-o pui este ce tip de contact fizic te excită de obicei. „Cum ai orgasm? Pentru multe persoane, aceasta va fi stimularea directă a clitorisului”, spune Richmond. Dacă ți se pare că asta ți se potrivește sau dacă încă îți dai seama ce îți place, începe cu un fel de vibrator clitoridian care te stimulează extern, recomandă Mintz. Dar dacă, de obicei, ai cele mai bune orgasme atunci când ceva (sau cineva) te penetrează, ai putea opta pentru un vibrator pentru punctul G inserabil.

Iar dacă știi că îți place stimularea externă și internă în același timp, ai și tu opțiuni. Persoanele care se excită de obicei de la o combinație de senzații – în special, senzația de a fi penetrate și în același timp de a le fi atins clitorisul – ar trebui să opteze pentru o jucărie cu dublă stimulare, spune Richmond.

Senzațiile

Odată ce ți-ai determinat tipul de stimulare preferat, este timpul să devii și mai specifică în ceea ce privește senzațiile care îți plac. Multe persoane se excită la contactul cu clitorisul – dar tu preferi vibrațiile zgomotoase tipice unei baghete sau senzația de zumzet a unui glonț? De asemenea, ai putea opta pentru un vibrator cu sucțiune clitoridiană dacă îți place senzația de a primi sex oral, spune Richmond.

De asemenea, ia în considerare cât de precisă și punctuală îți place să fie stimularea clitoridiană. „Îți place foarte direct, doar pe clitoris, caz în care ai putea dori un vibrator mai mic sau un vibrator pe bază de sucțiune care vizează clitorisul?”, spune Richmond. „Sau te stimulează mai mult acoperirea vulvei tale, caz în care ai putea dori ceva mai mare?”.

Pe de altă parte, dacă optezi pentru un vibrator pentru punctul G sau pentru un vibrator iepure, vei dori să iei în considerare lățimea și lungimea brațului de penetrare. Poți lua întotdeauna în considerare propriile experiențe de penetrare de la penisurile partenerilor anteriori, de la dildo-uri sau chiar de la degete, spune Laino. Cât de multă penetrare se simte de obicei bine? Dacă ești total nesigură, optează pentru o jucărie pentru punctul G mai mică, spre deosebire de una mai lată, spune Laino.

Viteze și setări

Dacă nu știi încă ce fel de senzații îți plac, optează pentru o jucărie care are mai multe viteze și/sau modele, spune Laino. „Când explorezi și începi, vrei să te joci cu aceste viteze, ca să știi ce te face să te simți bine”, explică ea.

Materiale sigure

În cele din urmă, indiferent dacă sunteți pe piață pentru un vibrator glonț, un iepure sau orice altceva între acestea, veți dori să vă asigurați că este fabricat din materiale sigure pentru corp. Multe vibratoare de înaltă calitate sunt fabricate din silicon de calitate medicală, dar sticla borosilicată, oțelul inoxidabil, Pyrex și plasticul ABS (pentru părțile care nu pot fi inserate) sunt, de asemenea, sigure de utilizat.

„Unele materiale sunt mult mai sigure pentru corpul nostru decât altele”, spune Mintz. „Siliconul de înaltă calitate, de calitate medicală, nu este poros, în timp ce cu unele jucării trebuie să fii mai atent.” Vibratoarele realizate din materiale poroase (cum ar fi cauciucul moale) ar putea găzdui germeni și bacterii, ceea ce ar putea duce la infecții dureroase, chiar dacă îți cureți jucăria în mod regulat.