Gazele Vaginale: Cauze, prevenție și nu numai

Ce sunt gazele vaginale?

Gazele vaginale, sau „queefing”, se produc atunci când aerul este blocat în interiorul vaginului. Odată ce aerul este prins, acesta va fi eliberat în cele din urmă din vagin și poate provoca un sunet asemănător cu flatulența obișnuită din rect. De obicei, este un eveniment normal și rareori este un semn al unei probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, poate fi fie un eveniment trecător, fie poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale care va trebui tratată. Să ne uităm la cauze și la momentul în care trebuie să solicitați asistență medicală.

Cauzele apariției gazelor vaginale

Există o serie de lucruri diferite care pot provoca gaze vaginale. Este important să cunoști diferitele cauze, deoarece unele trebuie să fie abordate de către un profesionist medical. Unele dintre aceste cauze includ:

Activitatea sexuală

Activitatea sexuală este o cauză comună a gazelor vaginale. Mișcarea penisului în interiorul și în afara vaginului poate provoca uneori pătrunderea aerului și apoi rămâne blocat. Atunci când mușchii tăi se încordează în urma unui orgasm sau când penisul este îndepărtat, gazul va fi apoi eliberat. Acest lucru poate provoca un zgomot și se poate simți ca niște bule.

Sexul oral poate provoca, de asemenea, intrarea aerului în vagin. Unele forme de sex dur pot provoca gaze vaginale, dar pot provoca și un pneumoperitoneu spontan, adică atunci când aerul se acumulează și rămâne blocat sub diafragma ta. Acest lucru poate provoca dureri în piept sau în partea superioară a abdomenului.

Disfuncția podelei pelvine

Deși zgomotul vaginal nu este unul dintre principalele simptome ale disfuncției planșeului pelvian, studiile au arătat că zgomotul vaginal, similar cu flatusul obișnuit, poate fi un rezultat al acestuia.

Fistula vaginală

O fistulă vaginală este un tract anormal, gol, între vagin și un alt organ intern abdominal sau pelvian. Acestea sunt o cauză potențială pentru gazele vaginale care nu sunt direct legate de activitatea sexuală. Există diferite tipuri de fistule vaginale. Aceste tipuri se bazează pe locul unde se află gaura sau ruptura în vagin și pe organul la care se conectează tractul. Fistulele trebuie să fie abordate de un profesionist medical și tratate.

Tipul de fistulă vaginală cel mai des întâlnit este cunoscut sub numele de fistulă vezicovaginală. Gaura pentru acest tip se află între vezica urinară și vagin. În continuare este o listă a celorlalte tipuri de fistule și unde apare ruptura în vagin:

 • Fistula ureterovaginală apare între vagin și ureter(e), care deplasează urina către vezica urinară de la rinichi.
 • Fistula rectovaginală apare între vagin și rect (lângă capătul colonului). Aceasta se poate întâmpla în timpul nașterii, dar apare în principal în țările în curs de dezvoltare fără acces ușor sau fără acces la îngrijiri obstetricale. De asemenea, poate fi cauzată de o intervenție chirurgicală pelvină, de cancerul pelvin, de tratamente cu radiații în jurul pelvisului pentru tratarea cancerului pelvin sau de boala Crohn sau colita ulcerativă (ambele sunt tipuri de boli inflamatorii intestinale). Acest tip de fistulă poate provoca adesea gaze vaginale, în special atunci când apare după naștere.
 • Fistula enterovaginală apare între intestinul subțire și vagin.
 • Fistula colovaginală apare între colon și vagin. Acesta este un tip rar de fistulă și este cel mai adesea cauzată de boala diverticulară.
 • Fistula uretrovaginală apare între vagin și uretră, care este tubul care trimite urina afară din corp.

Simptomele unei fistule

Gazele vaginale sunt un simptom al unei fistule vaginale. Alte simptome depind de mărimea și tipul de fistulă pe care o aveți, dar iată câteva simptome pe care trebuie să le căutați:

 • scaune moi care se scurg în urină
 • urină sau secreții vaginale care au un miros puternic și neplăcut
 • vaginită sau infecții ale tractului urinar care apar frecvent
 • incontinență, atât fecală, cât și urinară
 • diaree
 • disconfort sau dureri în vagin și în jurul vaginului și rectului
 • relații sexuale dureroase
 • greață
 • dureri abdominale

Prevenirea apariției gazelor vaginale

Nu sunt multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni gazele vaginale. Acesta este de obicei un simptom al altor afecțiuni sau o apariție naturală în timpul activității sexuale. Cu toate acestea, există tratamente și proceduri chirurgicale care pot corecta cauza. Chiar și în cazul gazelor vaginale care apar din cauza activității sexuale, pot exista opțiuni de tratament nechirurgical care ar putea ajuta la oprirea apariției lor.

Când trebuie să vă consultați medicul

Gazele vaginale create în timpul activității sexuale nu reprezintă nimic care să vă îngrijoreze. Nu este un simptom al unei afecțiuni medicale. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu gaze vaginale în momente care nu sunt direct legate de activitatea sexuală, ar trebui să vă consultați medicul. Medicul poate determina dacă aveți o fistulă vaginală sau dacă o altă problemă medicală o provoacă. De obicei, fistulele necesită o intervenție chirurgicală pentru a fi reparate. Dacă nu sunt tratate sau reparate, acestea pot duce la complicații mai grave dacă nu sunt tratate.

Perspective

În cele mai multe cazuri, gazele vaginale pot fi eliminate atunci când cauza care stă la baza lor este tratată. Dacă o fistulă este depistată suficient de devreme sau dacă gaura sau ruptura este foarte mică, este posibil să nu fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a o repara. Cu toate acestea, indiferent de cauză, este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți gaze vaginale. Acest lucru îi va permite medicului tău să descopere dacă este un simptom al unei fistule sau al unei alte afecțiuni medicale care poate fi tratată.