Ejaculare Precoce: Simptome, cauze, tratament și prevenire

Ce este ejacularea prematură?

Ejacularea prematură (EP) este atunci când aveți un orgasm înainte de actul sexual sau mai devreme decât v-ați dori în timpul sexului. Poate fi frustrant și chiar jenant, dar EP este o problemă comună pentru oricine are un penis. Aproximativ 30%-40% dintre cei care au fost desemnați bărbați la naștere o au la un moment dat în viață. Așadar, țineți cont de faptul că nu este ceva de care să vă faceți griji dacă se întâmplă doar ocazional.

Timp de ejaculare prematură

Nu există un timp prestabilit când ar trebui să ejaculezi în timpul sexului, dar dacă ejaculezi și îți pierzi erecția devreme, tu și partenerul tău puteți simți că nu este suficient timp pentru a vă bucura. Dacă ejaculați în 1-3 minute de la penetrare în mod regulat sau dacă nu puteți întârzia ejacularea în timpul situațiilor sexuale, cum ar fi masturbarea, este posibil să doriți să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament.

Cauzele ejaculării premature

Cauza EP nu este cu adevărat cunoscută, dar chimia creierului tău ar putea fi cel puțin parțial motivul. Persoanele cu niveluri scăzute ale substanței chimice serotonină în creierul lor tind să aibă nevoie de un timp mai scurt pentru a ejacula.

Cauzele psihologice care pot juca un rol includ:

 • Stresul
 • Depresia
 • Anxietate
 • Vinovăție
 • Probleme in cuplu
 • Lipsa de încredere sau o imagine corporală proastă
 • Îngrijorare cu privire la performanța sexuală
 • Sentimente negative față de ideea de sex (reprimare sexuală)
 • Experiențe sexuale timpurii
 • Abuz sexual

Factorii de risc ai ejaculării premature

Unele afecțiuni fizice pot provoca, de asemenea, EP. Este posibil să fiți la risc de PE dacă aveți oricare dintre următoarele afecțiuni:

 • Niveluri hormonale neobișnuite
 • Niveluri neregulate de neurotransmițători (un dezechilibru al substanțelor chimice din creierul dumneavoastră care transmit mesaje sau impulsuri către restul corpului dumneavoastră)
 • Inflamație sau o infecție la nivelul prostatei sau uretrei (tubul care pleacă de la vezica urinară și trimite urina în afara corpului)
 • Trăsături genetice pe care le moșteniți de la părinții dumneavoastră

Uneori, EP poate fi o problemă pentru persoanele cu disfuncție erectilă (ED). Aceasta este atunci când penisul nu rămâne suficient de ferm pentru sex. Cei care sunt îngrijorați că și-ar putea pierde erecția pot dezvolta un model de a se grăbi să ejaculeze. Acesta poate fi un obicei greu de rupt.

Tratarea disfuncției erectile poate face ca ejacularea prematură să dispară. Există multe opțiuni de medicație, așa că discutați orice preocupare cu medicul dumneavoastră.

Diagnosticul ejaculării premature

Pentru a diagnostica EP, medicul dumneavoastră poate începe prin a vă întreba dacă ați avut întotdeauna această problemă sau dacă este ceva nou. Ei vă pot întreba despre viața sexuală sau despre relațiile dvs. Probabil că veți avea parte și de un examen fizic.

Dacă medicul dvs. crede că problemele emoționale sunt cauza EP, vă poate trimite la un profesionist în domeniul sănătății mintale care lucrează cu persoane care au probleme cu sexul. Dacă o problemă fizică este cauza, s-ar putea să vă recomande să consultați un medic numit urolog, care este specializat în afecțiuni care afectează sistemul urinar.

Tratamentul ejaculării premature

Tratamentul ar putea începe prin faptul că ați putea căuta consiliere. Un psiholog sau un psihiatru vă poate ajuta să rezolvați probleme precum depresia, anxietatea sau stresul care ar putea contribui la EP. Alte modalități de a trata EP includ:

Pastile pentru ejaculare prematură

De asemenea, medicul dumneavoastră poate discuta cu dumneavoastră despre medicamente. Deși nu există medicamente aprobate în mod special pentru a trata EP, medicamentele utilizate pentru a trata alte lucruri pot ajuta în unele cazuri. Aceasta se numește utilizare off-label și nu este aprobată de FDA, așa că asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră. Acestea includ:

 • Antidepresivele. Un efect secundar al unor inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) este întârzierea orgasmului. Dar aceste medicamente au, de asemenea, efecte secundare care includ greață și somnolență. De asemenea, ele pot arunca o pătură umedă asupra dorinței de a face sex. Așadar, s-ar putea să schimbați o problemă cu alta. Dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți decide ce este potrivit pentru dumneavoastră.
 • Tramadol. Acesta este un analgezic care poate întârzia ejacularea. Poate fi prescris dacă antidepresivele nu ajută. Acest medicament creează dependență, așa că s-ar putea să nu fie o opțiune pentru dumneavoastră.
 • Medicamente pentru disfuncția erectilă. Aceste medicamente vă pot ajuta, de asemenea, să mențineți o erecție. Acestea includ citratul de sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) sau vardenafil HCI (Levitra).

Creme sau spray-uri anestezice

În loc de pastile, puteți pune o cremă sau un spray anestezic pe capul penisului pentru a-l face mai puțin sensibil. Lăsați-o să acționeze timp de aproximativ 30 de minute. Trebuie spălată înainte de sex, pentru a nu vă pierde erecția sau pentru a nu cauza pierderea senzației pentru partenerul dumneavoastră.

Remedii de casă pentru ejacularea prematură

Se estimează că aproximativ 95% dintre oameni se recuperează de la EP cu ajutorul terapiilor psihologice, medicale și comportamentale care ajută la controlul ejaculării. Puteți încerca acasă următoarele tehnici comportamentale:

 • Start-stop. Dumneavoastră sau partenera dumneavoastră vă puteți stimula penisul până când simțiți că veți avea un orgasm. Opriți excitarea timp de aproximativ 30 de secunde sau până când senzația trece. Începeți din nou stimularea și repetați de încă trei sau patru ori înainte de a ejacula.
 • Strângerea. Funcționează în același mod ca și metoda de pornire și oprire. Dar, când simți că ajungi la orgasm, tu sau partenera ta strângeți capul penisului până când pierdeți erecția. Repetă acest lucru de câteva ori înainte de a ejacula.

Unii oameni consideră că dacă se gândesc la altceva în timpul sexului pot rezista mai mult timp. Dacă acestea nu funcționează pentru tine, poți încerca alte câteva lucruri:

 • Întărește-ți mușchii. Mușchii slabi ai planșeului pelvian contribuie uneori la EP. Exercițiile Kegel pot ajuta la întărirea acestora. Găsiți mușchii potriviți pe care să îi încordați oprindu-vă urina la mijlocul fluxului. Țineți-i strânși timp de 3 secunde și apoi eliberați-i timp de 3 secunde. Faceți acest lucru de 10 ori, de cel puțin trei ori pe zi.
 • Purtați un prezervativ. Acesta vă poate desensibiliza suficient de mult pentru a putea rezista mai mult timp.
 • Ocupă-te înainte de a te „ocupa”. Unii oameni consideră că masturbarea cu câteva ore înainte de sex îi ajută să rămână în control în timpul actului sexual.

Medicină ayurvedică pentru ejacularea prematură

Există cercetări limitate cu privire la faptul dacă Ayurveda, o formă tradițională de medicină din India, poate ajuta la tratarea EP. Tratamentele ayurvedice pot include practicarea yoga, administrarea de suplimente pe bază de plante și schimbarea dietei.

Complicații ale ejaculării premature

Dacă relația dvs. este afectată de EP, discutarea problemei este un prim pas important. Un consilier de relații sau un terapeut sexual poate fi de ajutor.

De asemenea, EP poate îngreuna întemeierea unei familii, deoarece spermatozoizii pot să nu ajungă la un ovul pentru a-l fertiliza, sau depresia legată de EP ar putea afecta apetitul sexual sau performanța sexuală. Un specialist în fertilitate poate discuta cu dvs. și cu partenerul dvs. despre alte opțiuni.

Ce trebuie reținut

Ejacularea prematură se poate întâmpla oricui are penis, dar dacă simțiți că se întâmplă în mod regulat, există modalități de a o aborda. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă consilierea, medicația sau tehnicile comportamentale vă pot ajuta să rezistați mai mult timp. Fie că aveți obiective de a întemeia o familie sau pur și simplu doriți să aveți parte de sex mai satisfăcător, puteți obține sprijin de la o varietate de profesioniști din domeniul sănătății.

Întrebări frecvente despre ejacularea prematură

Care este principala cauză a ejaculării premature?

Nu există o cauză principală a EP. Aceasta se poate datora unei serii de condiții psihologice și fizice, cum ar fi:

 • Stres
 • Depresie
 • Anxietate
 • Vinovăție
 • Probleme de relații
 • Lipsa de încredere sau o imagine corporală proastă
 • Îngrijorare cu privire la performanța sexuală
 • Sentimente negative față de ideea de sex (reprimare sexuală)
 • Experiențe sexuale timpurii
 • Abuz sexual
 • Niveluri hormonale neobișnuite
 • Niveluri neregulate de neurotransmițători (un dezechilibru al substanțelor chimice din creier care transmit mesaje sau impulsuri către restul corpului)
 • Inflamație sau o infecție la nivelul prostatei sau al uretrei (tubul care pleacă de la vezica urinară și trimite urina în afara corpului)
 • Trăsături genetice pe care le moșteniți de la părinții dumneavoastră
 • Disfuncție erectilă (ED)

Cum pot remedia ejacularea prematură?

Puteți obține ajutor pentru PE de la medicul dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda consiliere, medicamente sau tehnici comportamentale pe care să le încercați.

Care este timpul mediu al ejaculării premature?

EP apare la 1-3 minute de la penetrarea în timpul sexului.

De ce rezist doar 30 de secunde în pat?

Ar putea exista mai multe motive pentru care ejaculezi mai devreme decât se dorește. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili dacă motivele sunt psihologice, emoționale sau legate de o afecțiune fizică.