Factori de Atractie Sexuala determinati de biologie si psihologie

În primul rând, ca să trecem peste ceea ce este evident, să vorbim o secundă despre ce este atracția sexuală. Potrivit definitiei, atracția sexuală este „atracția care îi face pe oameni să dorească un contact sexual sau să manifeste interes sexual față de o altă persoană (sau persoane)”.

Destul de auto-explicativ, nu? Ceea ce este mai puțin auto-explicativ este modul în care se întâmplă în creier. Toată lumea a fost în situația de a nu înțelege de ce sunt sau nu sunt atrași de o altă persoană și se pare că știința are mult de-a face cu motivul.

Acest articol explorează numeroșii factori care afectează nivelul tău de atracție față de alte persoane.

Factori biologici care afectează atracția

Atunci când întâlnești o persoană nouă, ar putea fi dificil să discerni de ce te simți atras (sau nu) de ea. Cu toate acestea, studiile arată că biologia are o mare legătură cu nivelul tău de atracție față de o altă persoană.

Adrenalină și emoție

Să vorbim despre unul dintre studiile de bază din domeniul psihologiei în ceea ce privește atracția: Studiul Love Bridge. Acest studiu a făcut legătura între excitare și atracție. În acest studiu, psihologii Donald Dutton și Arthur Aron au pus 85 de bărbați să treacă fie pe un pod suspendat înfricoșător, fie pe un pod obișnuit robust.

Pe pod, bărbații au fost abordați de un intervievator de sex feminin care le-a cerut să completeze chestionare ca răspuns la imagini. După fiecare interviu, femeia le-a transmis numărul ei de telefon. Se pare că persoanele care se aflau pe podul înfricoșător erau mult mai predispuse să sune și să pună conținut și imagini cu caracter sexual în răspunsurile lor la chestionar. Acesta este un exemplu de atribuire greșită a excitației.

Cu alte cuvinte, ei erau excitați de ceva, iar acea persoană era acolo pentru ca ei să își proiecteze excitația asupra ei. Privind înapoi, este probabil că bărbații și-au amintit doar că s-au simțit excitați și apoi au văzut o femeie frumoasă.

Un alt studiu a arătat o fotografie a unei persoane moderat atractive persoanelor care se urcau sau coborau dintr-un roller coaster. Le-au cerut oamenilor să evalueze fotografia din punct de vedere al atractivității și al dorinței de a se întâlni. De asemenea, au fost rugați să evalueze atractivitatea colegului lor de scaun. Persoanele care au coborât din roller coaster și-au evaluat colegii de scaun mai bine din punct de vedere al atractivității decât cele care au urcat în roller coaster.

Mirosul natural

Pe lângă adrenalină, studiile au descoperit că mirosul joacă un rol în atracție. De exemplu, după ce au fost rugate să miroasă diferite tricouri purtate de bărbați, femeile au ales de fapt tricourile bărbaților ale căror gene semnifică faptul că sistemul lor imunitar era diferit de al lor.

Apoi, bineînțeles, există întotdeauna cazul feromonilor, care reprezintă un miros natural pe care corpul tău îl produce.

Factori psihologici care afectează atracția

În afară de biologie, psihologia joacă un rol în ceea ce privește cât de atractivă percepi că este o altă persoană.

Starea de spirit

Justin Lehmiller, doctor în psihologie socială, observă că oamenii tind să fie atrași de partenerii care sunt psihologic asemănători cu ei înșiși. El dezvoltă acest lucru spunând că starea de spirit poate avea un impact asupra nivelului de atracție pe care îl simți față de cineva.

De exemplu, dacă tocmai ai primit o veste grozavă, este mai probabil să îți placă următoarea persoană pe care o întâlnești mai mult decât ai face-o în mod normal. Acest lucru, spune Lehmiller, poate avea un impact asupra faptului că este posibil să dezvolți sau nu o atracție față de ea.

Stilul de atașament, valorile și emoțiile

Patrick Wanis, PhD, expert în comportament uman și relații, spune că stilurile de atașament pot avea, de asemenea, un impact mare asupra atracției. Pe blogul său, el sugerează că „devenim atrași în mod subconștient de persoanele care vor reflecta și vor întări credințele și așteptările noastre despre grijă, încredere, abandon, dependență, sprijin, intimitate, vulnerabilitate”.

Wanis crede, de asemenea, că oamenii caută parteneri cu valori și credințe similare și persoane aflate în stadii de viață similare.

Un alt studiu a susținut ideea că oamenii caută asemănări în ceea ce privește atracția. Acesta a constatat că oamenii sunt mai atrași de alte persoane ale căror emoții și motivații li se par familiare.

În cadrul studiului, oamenii au fost puși să îi privească pe alții în timp ce trăiau diferite emoții. Acesta a constatat că era mai probabil ca ei să fie atrași de persoanele ale căror emoții le puteau înțelege fără ca acestea să fie declarate în mod explicit.

Cucerirea cuiva

În cele din urmă, deși toată lumea este de acord că este plăcut să fii plăcut, un studiu a descoperit că oamenilor le place și ideea de a cuceri pe cineva. Un studiul le-a cerut studenților de sexe diferite să tragă cu urechea la partenerul lor și la un alt grup.

În timp ce le plăcea când aflau că partenerul lor avea o impresie pozitivă despre ei, le plăcea și mai mult când aflau că impresia pe care persoana respectivă o avea despre ei începuse în mod negativ și se transformase în una pozitivă. În acest fel, persoana a simțit că sentimentele partenerului său erau mai degrabă un indiciu al adevăratelor sale sentimente despre personalitatea sa.

Alți factori

În timp ce nu poți controla factorii biologici și psihologici, există unele lucruri asupra cărora ai ceva mai mult control în ceea ce privește cât de atrăgătoare ți se par alte persoane. Iată câțiva dintre acești factori.

Locația

Locul în care locuiești poate avea un impact asupra nivelului tău de atracție față de ceilalți în ceea ce privește proximitatea față de oameni și accesul la diferite tipuri de persoane. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca și cine este disponibil în acel moment (gândiți-vă la vecinul dvs. din căminul universitar).

Un studiu a arătat că femeile din țările mai sănătoase preferă bărbații cu calități mai feminine, în timp ce femeile din țările în curs de dezvoltare preferă bărbații cu trăsături mai tradițional masculine. Studiul a constatat, de fapt, că în 30 de țări, pe măsură ce sănătatea țării scădea, preferințele pentru masculinitate creșteau.

Raritatea

Lehmiller face referire, de asemenea, la ideea de raritate și folosește exemplul „efectului orei de închidere”, care sugerează că oamenii dintr-un bar vor aprecia alți clienți ca fiind mai atractivi cu cât se apropie mai mult de ora închiderii. Practic, cu cât opțiunile devin mai limitate, cu atât este mai probabil ca oamenii să se mulțumească cu ceea ce este disponibil în acel moment.

Relațiile familiale

Bineînțeles, preferințele fizice pot fi modelate de experiențele anterioare cu persoane cu aspect similar, precum și de relația unei persoane cu familia sa. Cu alte cuvinte, dacă ați crescut într-un cămin cu un tată care era mai tradițional masculin, este posibil ca acesta să fie ceea ce considerați atractiv dacă aveți o relație bună cu tatăl dumneavoastră. Pentru tine, masculinitatea poate denota, de asemenea, bunătate și acceptare.

Atractia sexuala este o combinatie complexa

Deși au existat o mulțime de studii cu privire la ceea ce oamenii consideră atractiv, o mare parte din ele depinde încă de preferințele tale personale și de experiențele din trecut. Dacă sunteți în prezent în căutarea unui partener, sperăm că acest lucru vă încurajează, în loc să vă descurajeze. Gândiți-vă astfel: biologia are grijă de o mare parte din munca grea pentru dumneavoastră, dacă sunteți dispus să îi acordați atenție.