Abstinenta Sexuala: Ce este si cum functioneaza

Persoanele abstinente aleg să nu facă sex. Definiția oficială a abstinenței include neparticiparea la sexul vaginal, anal și oral. Cu toate acestea, unele persoane practică abstinența sărind doar peste unul sau două dintre aceste tipuri de activitate sexuală.

Oricine poate practica abstinența în orice moment. Puteți deveni abstinent chiar dacă ați făcut sex în trecut. Perioada de abstinență poate dura oricât de mult doriți și se poate încheia oricând dumneavoastră și partenerul(a) decideți că este momentul potrivit.

Există multe motive pentru care ați putea practica abstinența sexuala, printre care:

 • Nu vă simțiți încă pregătit să faceți sex
 • Nu aveți la dispoziție metode contraceptive
 • Nu doriți să folosiți metodele contraceptive disponibile
 • Așteptați căsătoria sau un partener special
 • Despărțire recentă
 • Vă concentrați asupra muncii sau școlii
 • Convingeri personale sau religioase
 • Este necesar din punct de vedere medical în urma unei boli

Dacă practicați abstinența, este important să vă anunțați partenerul(a). Împreună, puteți găsi diferite modalități de a avea relații intime unul cu celălalt.

Mituri și concepții greșite despre abstinența sexuala

S-ar putea să aveți propriile idei despre abstinență bazate pe mituri sau concepții greșite. Câteva mituri comune legate de abstinență sunt:

Abstinența este o metodă de contraceptie 100% infailibilă

Este adevărat că abstinența, atunci când este practicată pentru activitatea sexuală care implică penetrarea, este singura formă contraceptie care are o rată de succes de 100%. Nu poți rămâne însărcinată dacă nu faci sex.

Dar țineți cont de faptul că, chiar dacă sunteți abstinentă, există o mică șansă să rămâneți însărcinată dacă luați parte la activități care plasează un penis în apropierea vaginului. Exemplele includ frecarea organelor genitale fără inserție și sexul anal.

În plus, unii dintre cei care aleg abstinența o încheie brusc, fără a se pregăti pentru contraceptie. Acest lucru poate duce la sarcină.

Previne toate infecțiile cu transmitere sexuală

Abstinența are succes și în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS). Dacă nu faci sex, este greu să iei o ITS. Cu toate acestea, dacă te abții doar de la un singur tip de sex, cum ar fi cel vaginal, dar mai ai și altele, cum ar fi cel anal sau oral, tot poți lua o ITS.

Nu poți primi plăcere sexuală atunci când ești abstinent

Există multe modalități de a încorpora erotismul și plăcerea în viața ta chiar și atunci când te abții de la sexul cu penetrare. Acest lucru este cunoscut sub numele de outercourse.

Outercourse este orice tip de activitate sexuală care nu include penetrarea. Acesta poate include:

 • Sexul prin telefon sau sexul prin mesaje de tip phone sex
 • Masturbarea singură sau cu un partener
 • Sexul uscat cu partenerul
 • Vorbind despre o fantezie sau roleplay
 • Să faci duș cu partenerul
 • Folosirea jucăriilor sexuale pentru penetrare în locul organelor genitale
 • Sărutul sau preludiul
 • Oferirea sau primirea unui masaj

Nu aveți nevoie de metode contraceptive sau de prevenire a ITS

Chiar dacă practicați abstinența sexuala, ar trebui să învățați cum să preveniți sarcina și infecțiile cu transmitere sexuală. Este posibil să vă schimbați decizia privind abstinența la un moment dat și, dacă o faceți, doriți să fiți bine informat cu privire la aceste subiecte. Este o idee bună să aveți la îndemână prezervative sau alte forme de contracepție în cazul în care decizia de a nu mai fi abstinent se întâmplă rapid.

Cum funcționează abstinența sexuala în relații

Dacă alegeți abstinența și intrați într-o nouă relație, este important să vă faceți cunoscute alegerile. Poate fi cel mai bine să discutați despre alegerile și preferințele dumneavoastră sexuale înainte ca relația să devină intimă. Anunțați-vă partenerul ce vă doriți. Fiți clar cu privire la activitățile sexuale cu care vă simțiți confortabil și de la care vă abțineți.

Partenerul ar trebui să vă respecte alegerea de a fi abstinent. Nu ar trebui să încerce să vă preseze să faceți sex sau să faceți ceva sexual pe care nu doriți să îl faceți, niciodată, dar mai ales dacă sunteți abstinent. Decizia de a face sex este una pe care ar trebui să o iei singură.

Pentru unele persoane este dificil să rămână abstinente de la sex, mai ales atunci când sunt implicate droguri și alcool. Gândește-te la modul în care vei gestiona situațiile care îți pot afecta capacitatea de a lua decizii cu privire la alegerile tale sexuale.