Nu am pat. Nu am TV. Putina mobila am. Dar doar esentialul. Imi place sa imi simplific viata cat mai mult.
Minimalismul pentru mine inseamna simplitate. Nu inseamna o respingere a posesiilor materiale ci doar alegerea de a trai cu acele posesii care imi folosesc cu adevarat. Eu prefer sa investesc banii in experiente de viata in loc sa-mi cumpar fel si fel de lucruri de care nu am cu adevarat nevoie. „Mai putin inseamna mai mult.”
Minimalismul nu inseamna a ne privam de ceea ce ne place, ci a reduce din ele. A ne limita la cele necesare si a elimina ce nu ne este realmente necesar si util.
„Minimalismul înseamnă eliminarea lucrurilor care sunt în plus, fie că este vorba de obiecte, angajamente, relaţii sau alte lucruri care ne împovărează. În momentul în care eliminăm ceea ce este balast, în viaţa nostră rămân doar lucrurile care ne aduc împlinire şi ne ajută să obţinem realizări”, spune specialistul.
Pe scurt, sa te ghidezi, zi de zi, dupa principiul ’’Less is more’’.
CE BENEFICII ADUCE?
Faci curatenie rapid si usor. De exemplu, daca nu ai multa mobila, ai mai mult timp pentru tine, nu mai stai sa stergi praful mereu. Salvezi timp.
Faci economii financiare, nu pierzi timpul prin magazine mereu, te simti mai bine, claritate in gandire, libertate, scazi impactul negativ asupra mediului, mai multi bani, mai mult timp liber. Minimalismul iti face viata mai usoara si mai fericita. Mie mi-a facut-o. 🙂
Minimalismul nu exclude machiajele si nici hainele. Sa cumparam si sa pastram doar ce purtam des, nu doar la anumite ocazii. Si sa fie cat mai de calitate. Eu de exemplu, am doar un singur ruj, o singura pudra, un singur parfum…si asa mai departe.
Minimalismul se aplica chiar si atunci cand plecam in vacanta. Acum cativa ani plecam cu doua valize mari dupa mine. Acum fac tot posibilul sa plec doar cu una mica chiar daca stau doua saptamani. Imi iau niste slapi si cateva rochii ca sa pot lua doar un bagaj mic. Oricum, cine foloseste toate hainele in vacanta??? Mereu imi luam cate ceva pentru fiecare zi si ma intorceam cu ele nepurtate. Acum daca plec 10 zile, imi iau 5 rochii maxim care pot fi purtate si ziua si seara. Happy me. 🙂
„În momentul în care începem să ne reorganizăm spaţiul din jurul nostru, să-l facem mai curat, mai clar, mai simplu, creat doar din lucrurile care ne aduc împlinire şi ne fac să ne simţim bine, există un efect interesant care începe să se producă şi asupra minţii noastre şi asupra modului în care ne trăim viaţa. Eu aş începe prin a mă uita în jurul meu şi de a elimina miile de lucruri inutile, pe care nu le folosesc: lucrurile care îmi dispac, lucrurile neutre, dar inutile şi m-aş înconjura de cele care crează energie pozitivă
Katharina Finke este o jurnalistă germană. Are două geamantane cu îmbrăcăminte. Unul cu haine de vară şi unul cu haine de iarnă. În funcţie de sezon, unul este trimis la părinţi. Nu are locuinţă. Doarme în hoteluri şi lucrează din cafenele. Nu plăteşte chirie, nu are abonament la electricitate. Are chiar şi o rochie de seară şi o pereche de pantofi eleganți. Katarina Finke a ales un stil de viaţă minimalist.
Generatia Y, a celor nascuti aproximativ intre 1980 si 1995, care au intrat pe piata muncii in jurul anului 2000, sunt altfel, punand mai mult pret pe experiente decat pe lucruri. Ei sunt prima generatie care inchiriaza o locuinta pe termen lung, in loc sa cumpere, prima generatie care ia autobuzul in loc sa cumpere o masina, prima generatie care trece cu usurinta de la o slujba la alta, sau chiar de la o profesie la alta, care alege sa calatoreasca prin lume inainte sa se stabileasca permanent undeva. Poate putem invata cate ceva de la ei.”
Scriitoarea J. F. Koller spunea:“There are two ways to be rich: One is by acquiring much, and the other is by desiring little”.
Suna bine, dar de unde sa incepi?
Creaza spatiu pentru lucrurile si activitatile cu adevarat importante pentru tine
Nu lasa societatea sa iti spuna ce e important pentru tine. Ia deciziile intentionat si intreaba-te mereu de ce vrei acel lucru de fapt
Invata sa renunti la tot ce este in dublu exemplar sau in plus fara de ce ai nevoie! Poti incepe cu aglomeratia inutila de hartii imprastiate prin toata casa.
Mentine lucrurile simple!
Pastreaza ordinea si vei avea mai mult timp liber!
Cumpara doar lucruri necesare!
Invata sa spui NU!
Daruieste, doneaza, depoziteaza si recicleaza! Toate aceste lucruri te ajuta sa creezi spatiu in casa si o senzatie binevenita de claritate in ganduri.
Pune-ti constant intrebarea: pot trai si fara acest lucru?”
Iti recomand blogul – be more with less.
Si cartea Esentialismul: disciplina de a urmari mai putin, de Greg McKeown.
Cu drag si iubire, Bianca Brighila