Fiecare sarcina e diferita. Nicio femeie nu ar trebui sa se compare cu alta. Corpul fiecareia este diferit. Asa ca nu te astepta sa simti aceleasi simptome. Important este sa te informezi cat mai mult si sa-ti asculti corpul.
Nu vreau sa conving pe nimeni de ceea ce cred eu personal sau sa dezaprob parerile altora. Vreau doar sa impartasesc ceea ce cred eu. Consider ca fiecare trebuie sa faca ce simte.
PRIMUL TRIMESTRU
Pentru mine nu a fost deloc usor primul trimestru. A venit cu multe transformari. Am fost invadata de emotii, griji, frici, stari, sentimente noi.
Daca treci prin tot felul de stari, nu te compara cu alte femei care se simt bine. Nu esti anormala, pur si simplu traiesti totul diferit. Si este NORMAL!
Totul este o experienta. Chiar daca nu a fost usor, primul trimestru a venit si cu daruri. Am avut parte de multe constientizari, raspunsuri la intrebari pe care mi le puneam de ceva timp, si multe altele. Orice parte negativa are si o parte pozitiva. 🙂
Cateva simptome pe care le-am avut in primul trimestru – greturi timp de 2 luni toata ziua, oboseala, lipsa de energie, somnolenta, voma (doar de 2 ori, din fericire), urinari frecvente, modificari ale sanilor, sangerari gingivale, libidou scazut, chef de nimeni si de nimic. Aproape doua saptamani am stat numai la pat.
CE AM FACUT CAND AM AVUT ACESTE STARI?
Am aplicat acceptarea, rabdarea, constientizarea, tehnica letting go. Nu mi-am controlat emotiile. Le-am permis sa fie si sa-si urmeze cursul. Emotiile apar ca sa fie traite si eliberate. Stiam ca este doar o perioada si ca va trece. Ego-ul e cel care vrea sa controleze. Eu consider ca tot ce apare e cu un scop.
Din cauza greturilor, nu am putut manca mult si orice. Corpul meu a refuzat proteina animala, cafeaua, si a vrut doar alimente fresh si usoare. Am avut o pofta de mancare foarte scazuta. Mi-am ascultat corpul si nu m-am fortat sa mananc daca nu imi era foame.
In primul trimestru am mai avut parte de o sangerare si m-am speriat putin. Am ales sa merg sa fac o ecografie pentru a fi sigura ca totul este in ordine. Totul era ok. 🙂
AL DOILEA TRIMESTRU
In al doilea trimestru, poftele, energia si cheful de viata mi-au revenit. Greturile s-au dus. Libidoul a crescut, starea de somnolenta si urinarile frecvente au continuat. Am inceput sa mananc mai mult si sa dorm mai mult.
Din luna a 4-a am inceput sa ma simt mai frumoasa, mai sexy, mai intuitiva, mai senzuala ca oricand.
A fost un trimestru frumos. Am fost in vacanta, am urmat cursul de educatie prenatala cu Ditta Depner pe care il recomand cu mare drag. Pe mine m-a ajutat foarte mult acest curs. Un curs holistic cu informatii, tehnici multe si utile. M-a ajutat sa diminuez frica de a naste natural. Iar Ditta este o minunata!
Am simtit nevoia de mai multa sare si nu stiam de ce. Osho spunea: „In pantecul mamei, copilul pluteste in apa de mare, cu aproape aceleasi ingrediente, acelasi caracter salin. Acesta este motivul pentru care atunci cand o femeie este gravida ea incepe sa manance mai multa sare, ea are nevoie de mai multa sare pentru ca copilul are nevoie de apa de mare in jurul lui.”
AL TREILEA TRIMESTRU
Cea mai frumoasa perioada. Pentru mine, ultimele luni au fost cele mai frumoase. Pline de armonie interioara. 🙂
Simptomele din ultimul trimestru: Insomnii, stari de somnolenta, urinari frecvente. Chiar daca ma trezeam des pentru a ma duce la toaleta, pe toata durata sarcinii, am dormit foarte bine.
Nu am avut retentie de apa in organism, cum este „normal” sa se intample in timpul sarcinii. Nu am facut vergeturi. Nu am avut presiuni sau dureri de spate.
CATE KILOGRAME AM ACUMULAT?
14, dar kilogramele in plus m-au facut sa ma simt mai sexy. Daca ar fi sa scad greutatea fatului, a placentei, lichidului amniotic…nu e mult.
CE ULEI AM FOLOSIT PE BURTICA?
Ulei de masline si un ulei pentru copii de la biocart.eu
Nu m-am dat in fiecare zi, ci doar de 3-4 ori pe saptamana cu ulei.
IMBRACAMINTEA
Sanii cresc si orice graviduta are nevoie de sutiene noi. Eu am avut nevoie doar de sutiene si colanti. In rest, am purtat ce mi-a venit. Sutienele de la oysho si adinish.com, colantii de la adinish.com.
ALIMENTATIE SI MISCARE
Am continuat sa fac miscare pana in ultima saptamana inainte de nastere. Mai usor, in ritmul meu. Mers pe jos, fandari, genuflexiuni, exercitii pentru fesieri. Cam de 2-3 ori pe saptamana.
In al doilea trimestru, poftele mi-au revenit si am putut manca orice am avut pofta. Nu m-am abtinut de la nimic. Am avut pofta de mai multe dulciuri, dar si de mai multe legume, fructe…si multa apa cu lamaie.
Pe toata durata sarcinii am facut masaj si bai calde ( nu bai fierbinti ) cu sare epsom, ulei de masline, ulei esential de lavanda.
CE AM FACUT CU GRETURILE DIN PRIMUL TRIMESTRU?
Am luat lamaie, ghimbir, dar nu au avut niciun efect la mine. Poate la tine au. 🙂 Chiar daca greturile nu se duceau, apa cu lamaie in fiecare zi nu mi-a lipsit.
Stiam cauza emotionala a greturilor si m-am regasit in ea. Iti las si tie aici cauza emotionala.
Cauza greturilor: „Greturile si varsaturile au ca si cauza subtila neacceptarea la nivel subconstient a acestei schimbari mari in viata. Neacceptarea schimbarii, respingerea situatiei noi, indoiala ca sunt o mama buna, nu sunt inca pregatita sa devin mama, neputinta, nesiguranta, teama, frica, prea multe responsabilitati vin spre mine, renuntare la cariera, frica de pierdere a libertatii, de schimbare a vietii la 180 grade. Oare sunt pregatita?”
AM LUAT PASTILE?
Nu am luat niciun medicament, vitamina, supliment. Eu cred ca sanatatea se gaseste in gandurile si sentimentele noastre. Cred in puterea mintii mele, iubire, Dumnezeu.
Faptul ca ma simteam bine, nu am considerat ca este necesar. Aici parerile sunt impartite. Eu zic ca fiecare trebuie sa faca cum crede ca este mai bine pentru el.
Rezonez cu ce spune Ditta Depner – „Suplimentele in sarcina – Toate suplimentele recomandate sunt sintetice. Ficatul nu le poate metaboliza asa cum ar face cu vitaminele si nutrientii din hrana, care sunt naturali, motiv pentru care acestia raman in organism.”
NICI ACID FOLIC?
Nu am luat nici acid folic. Sucul de mere este o sursa excelenta de fier biodisponibil.
Am rezonat cu ce spune Ditta Depner – „Acidul Folic – Acest supliment este SINTETIC. Ficatul nu il poate metaboliza. Acidul folic este o varianta artificiala a vitaminei B9. La ora actuala este chiar supradozat de 4 ori! Acidul folic nu este acelasi lucru cu folatii. Folatii sunt recomandati inaintea conceptiei si in primul trimestru de sarcina.”
ANALIZE DE SANGE?
Nu am facut. Daca aveam vreun simptom, probabil faceam.
Rezonez cu ce spune in acest articol. Foarte interesant! Te invit sa-l citesti.
http://pro-decizii-informate.ro/dr-patrick-quanten-analizele-de-sange/
CATE ECOGRAFII AM FACUT?
https://dittadepner.ro/echografia-in-timpul-sarcinii/
Am ales sa fac doar doua ecografii 2D pentru a ma asigura ca sarcina este in regula. In tarile occidentale nu se fac decat doua ecografii, despre care se spune ca ar fi singurele necesare. Am ales sa am incredere si am spus ca orice ar fi, eu il voi pastra si il voi iubi.
Eu consider ca trei ecografii sunt suficiente daca totul este ok. Dar fiecare face cum simte si cum crede.
ATENTIE! Eu ma refer la sarcinile fara complicatii. Daca aveam vreo complicatie sau alte simptome, cu siguranta faceam mai multe.
Prima ecografie am facut-o la 3 luni. Iar umatoarea la aproape 4 luni. Asta pentru ca am avut o sangerare si am vrut sa ma asigur ca totul este ok. Doctora mi-a spus ca bebe se dezvolta foarte bine si ca totul este in regula. Mi-a zis ca ea crede ca e baiat. Dar nu era nimic sigur, asa ca ma asteptam la orice.
Nu stiam sigur sexul copilului, cu toate ca eu presimteam ca e baiat. 🙂
Rezonez cu ce spune Ditta Depner – Ecografiile sunt foarte nocive si e bine sa asteptam macar pana la trei luni, ca majoritatea sistemelor sa fie pe deplin formate.
„Ecografia in sarcina – Institutul Cochrane spune ca nu exista un beneficiu al ecografiilor foarte clar privind mortalitatea infantila si utilizarea sa este un hazard si necesita mult mai multe studii. Ecografiile 4D SI 5D sunt non-medicale si foarte periculoase si au fost chiar dezaprobate de catre Institutul American ptr Ultrasunete, si de catre Comitetul European ptr Ultrasunete, de Asociatia Health Canada si de Societatea Americana Food and Drug Association: „FDA”
Scanarea produce incalzirea tesuturilor si oaselor cu pana la 6 grade C peste limita permisa, ceea ce provoaca disconfort urias embrionului.
Recomandari: scanari cat mai scurte (3-5 minute), Scanari la intensitate cat mai mica.”
CE CARTI AM CITIT?
Childbirth without fear, Ina May – Guide to Childbirth, Nastere fara violenta – Frederick Leboyer, Osho – Despre Copii, La ce sa te astepti cand esti insarcinata – HEIDI MURKOFF, Michel Odent – „Cezariana”.
Ca sa intelegem cata importanta are cum ne comportam cu bebelusul si in burta, si dupa nastere, „Mintea noului nascut” de David Chamberlain
Mai gasesti si aici: http://iubesteticorpul.ro/carti-recomandate/
CE DOCUMENTARE AM VAZUT?
The birth reborn, The business of being born, Le premier cri, What babies want, In the womb…
CE AM MAI AFLAT DOCUMENTANDU-MA?
Statul ofera 2000 de lei femeilor insarcinate.
Ca sunt cazuri de femei in coma care au nascut fara medicamente de dilatare si fara forte externe care sa impinga pe burta. Asta dovedeste ca uterul stie singur cum sa scoata copilul afara.
Ca barbatii pot alapta.
„Inima e organul principal. De aceea e primul organ care se dezvolta in pantecul mamei. Se spune ca prima bataie a inimii e momentul cand sufletul intra in trup.”
Ce spunea Osho?
„Cea mai importanta parte a corpului omenesc nu e nici capul, nici inima. Radacinile omului nu se afla in ele. Un copil se naste in pantecul unei mame si acolo creste. Prin intermediul carei parti a corpului e legat copilul de mama? Prin intermediul capului sau al inimii? Nu, el e legat prin intermediul buricului. E alimentat cu energie vitala prin intermediul buricului – inima si mintea se dezvolta mai tarziu. Energia vitala a mamei ii e transmisa copilului prin buric. Copilul e legat de corpul mamei prin buric. Primul lucru care trebuie inteles e acela ca centrul energiei vitale a omului e buricul. Numai de acolo primeste copilul viata. Sufletul omului nu e legat nici de minte, nici de inima – sufletul omului e legat de buricul lui. Poate ca nu sunteti constienti de faptul ca respirati intreaga zi cu pieptul, dar noaptea respiratia voastra incepe sa vina din buric. Cand dormiti, burta incepe sa se miste in sus si-n jos. Probabil ati vazut un copil mic respirand: pieptul lui nu se misca, burta lui e cea care se misca in sus si-n jos. Copiii mici sunt inca foarte aproape de buric. Daca apare o situatie care trezeste frica, aceasta din urma e simtita mai intai si mai intai la nivelul buricului.”
AM RASPUNS SI LA CATEVA INTREBARI PRIMITE DE LA VOI. 🙂
„Cum isi aleg copiii parintii?„
Eu cred in teoria care sustine ca, copiii isi aleg parintii. Din tot ce am citit eu, cred ca in functie de misiunea pe care o are pe pamant, copilul isi va alege parintii. In functie de lectiile pe care are nevoie sa le invete, ce alege sa vindece, sa creeze, sa impartaseasca…
Nu este vorba despre o alegere rationala, ci despre un soi de atractie electromagnetica – explica doctorul Christophe Massin, psihiatru si psihoterapeut. „O constiinta non incarnata se simte atrasa in mod irezistibil de catre un anume cuplu de parinti, nu sub forma lor fizica, ci mai curand ca energie degajata de catre fiecare dintre ei.”
Lise Bourbeau spune: „Legea atractiei este cea care atrage un suflet spre viitorii sai parinti. In functie de planul de viata al copilului si al parintilor, legea atractiei indreapta sufletul viitorului copil spre locul potrivit.”
Recomand cartile Amintiri din Rai – Wayne Dyer, Suflete Curajoase – Robert Schwartz
„CE RECOMANZI UNEI FEMEI CAREIA II ESTE FRICA DE A PURTA UN COPIL SI MAI ALES SA IL SI NASCA?„
Sa aiba incredere in Divinitate. Dumnezeu ne da intotdeuna ce avem nevoie. Nu exista greseli in Univers. Un copil e un dar de la Dumnezeu. Si daca ti-l da, esti mama perfecta pentru el. Te vei descurca. Nu degeaba te-a ales pe tine. Nu ni se da mai mult decat putem duce.
E normal sa ai frici, griji, temeri…pentru ca e ceva nou. Mereu ne e frica de necunoscut. Pentru a diminua aceste temeri, iti recomand in primul rand sa accepti tot ceea ce se intampla, sa te informezi, sa citesti, sa faci un curs, sa te uiti la documentare, la povesti pozitive, sa intelegi cum functioneaza corpul in timpul nasterii…pe mine m-a ajutat foarte mult tot ce am invatat. Nu mi-a mai fost frica de nasterea naturala.
„CUM AI STIUT CA VREI SA AI UN COPIL?„
Nu ma gandeam ca voi avea in acest an un copil. Important este ca a venit din iubire.
Eu cred ca copiii vin cand vor ei si la cine vor ei. Am invatat sa nu ma mai opun vietii si am decis sa primesc acest dar divin. Totul vine la momentul potrivit pentru noi. Nu atunci cand credem noi ca trebuie, ci atunci cand e pentru binele suprem al tuturor.
„CE TE-A AJUTAT CEL MAI MULT SA TRECI PESTE TEMERILE DIN PRIMUL TRIMESTRU?„
Acceptarea, informatia, credinta ca totul este pentru binele nostru suprem, rugaciunea, metoda letting go, credinta in Dumnezeu…
„CREZI CA STRESUL DIN TIMPUL SARCINII SAU EMOTIILE NEGATIVE AFECTEAZA BEBELUSUL?„
Da. Nu cred ca ai cum sa eviti tot, important este sa inveti cum sa le gestionezi. Iti recomand sa le privesti cu iubire, sa le accepti, sa le observi, fara a te judeca, critica ca ai parte de emotii negative. Nici ele nu sunt intamplatoare. Apar pentru a fi traite si eliberate. Acceptarea este cheia. Iti recomand sa-ti dai voie sa simti tot ce simti. Fara a te opune, fara a controla, fara a judeca.
Pe toata perioada sarcinii, m-am bucurat mereu de un somn odihnitor, chiar profund, si mi-a placut enorm sa-mi scot in evidenta burtica, fiind mandra de ea si de bebe. Imi placea sa il simt cum misca in burtica si sa ii vorbesc. Bebe a fost foarte activ.
Ce ii spuneam? Ca il iubesc, ca abia astept sa-l cunosc, ca este bine primit in aceasta lume, ii multumeam ca m-a ales sa-i fiu mama.
Ce iti recomand?
Canta, roaga-te, danseaza, asculta muzica, bucura-te cat mai mult, pastreaza o stare pozitiva, bucura-te de natura, relaxeaza-te.
Mai cred ca o viata traita in armonie, respectul si dragostea de sine si pentru altii si niste obiceiuri sanatoase influenteaza pozitiv dezvoltarea intrauterina a copilului.

Sa-ti fie de folos! Cu drag si iubire,
Bianca Brighila